Vuoden nuori lahtelainen 2012: Lahden Nuorisoteatteri

Nykymuodossaan kolmannen kerran jaettu Vuoden nuori lahtelainen -valintaraati sai tänä vuonna jälleen monia upeita ehdotuksia nuoreksi lahtelaiseksi. Vuonna 2012 raati valitsi Vuoden nuori lahtelaiseksi 50-vuotta täyttävän Lahden Nuorisoteatterin.

Lahden Nuorisoteatteri on ollut kolmen vuoden ajan isojen, ammattitalojen rinnalla toteuttamassa kulttuurikasvatusohjelmaa eli käytännössä sitä, että kaikki Lahden 8-luokkalaiset ovat käyneet kouluajallaan katsomassa näytelmän, jonka valinnassa on huomioitu heidät kohderyhmänä. Esimerkiksi “Toinen vasemmalta” -näytelmässä käsiteltiin koulukiusaamista ja koululaisilta näytelmän aihe ja käsittelytapa on saanutkin paljon kiitosta.

Nuorisoteatterin nuoremmat ikäryhmät ovat ottaneet aktiivisesti osaa Lahden tapahtumiin: esiintyneet Ympäristöviikolla, Lahden lasten Talvikarnevaaleilla ja maakunnallisessa Veteraanipäivän juhlassa. Etenkin sotaveteraaneille esitetty sotaorpojen kokemuksista dramatisoidun materiaalin kanssa oli mieleenpainuvava kokemus niin veteraaneille kuin nuorillekin.

Lahden nuorisoteatteri on jäsenilleen tärkeä yhteisö ja harrastus. Teatterin harrastaminen lisää nuorten vastuuntuntoa, oma-aloitteisuutta ja empatiakykyä. Myös ryhmätyötaitojen kehittyminen ja esiintymistaito ovat asioita, joista on hyötyä millä tahansa alalla, toimien näin tärkeänä ponnahduslautana kasvaville nuorille.

Raati toivoo Lahden Nuorisoteatterille hyvää ja menestyksekästä tulevaisuutta.

Tunnustus jaettiin perjantaina 24.8.2012 Malskilla (ent. Taidepanimo) näyttelyn avajaisissa ja saaja palkittiin yhteistyöyritysten lahjoittamalla stipendillä.
Raatiin kuuluivat Lahti-seuran, Osuuskauppa Hämeenmaan ja Päijät-Hämeen Osuuspankin edustajat.

Vuonna 2010 Lahti-seura jakoi ensimmäisen Vuoden nuori lahtelainen -tunnustuksen, sen saajaksi raati valitsi a capella-yhtye Enchantin. Viime vuonna saaja oli meloja Pauliina Polet.

Suomen ensimmäinen kunnallinen nuorisoteatteri

Teatterineuvos Matti Aro perusti vuonna 1953 kaupunginteatterin iltanäyttelijöiden teatterikoulun, jota melko pian alettiin kutsua Nuorisoteatteriksi. Säännöllisesti nuorisoteatteritoiminta käynnistyi kuitenkin vasta vuonna 1962, jolloin Nuorisoteatteri aloitti Lahden nuorisotyölautakunnan siipien suojassa. Ideoijana ja aloitteentekijänä käynnistämisessä kaupungin puolelta oli nuorisotyölautakunnan sihteeri Aake Tiili.

Varsinainen lähtölaukaus Nuorisoteatterille ammuttiin 24.5.1962, kun Lahden nuorisolautakunta päätti perustaa kokeiluluonteisesti Nuorisoteatterin. Samalla Lahteen tultiin perustaneeksi Suomen ensimmäinen kunnallinen nuorisoteatteri. Vuonna 2012 Nuorisoteatteri juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Nuorisoteatteri nyt

Tällä hetkellä Nuorisoteatterissa työskennellään kahdessa eri ikäryhmässä, yli 16-vuotiaiden ja nuorempien eli 5-9 -luokkalaisten ryhmässä. Harjoituksissa tutustutaan teatteri-ilmaisun eri osa-alueisiin. Toiminnassa keskeistä on oppilaan luovan ajattelun, toiminnan ja identiteetin tukeminen. Teatteriharrastuksen tavoitteena on ohjata oppilasta keskittyneeseen, määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn sekä rakentavaan toimintaan yksilönä ja ryhmän jäsenenä.
Nuorisoteatterin ohjaajana on toiminut syksystä 2010 Susanna Tiitinen. Tiitiselle tärkeää on yhteisöllinen työtapa sekä teatterin mahdollisuus nostaa esille ajankohtaisia teemoja.
Osa Kulttuurikasvatusohjelmaa
Nuorisoteatteri on saanut kunniatehtävän olla mukana toteuttamassa Lahden kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaa jo kolmena vuotena. Nuorisoteatterin esitykset ovat tarjonneet Lahden kaupungin 8-luokkalaisille mahdollisuuden tutustua teatteritaiteeseen kouluajalla ja sellaisen esimerkin kautta, joka käsittelee taiteen keinoin nykynuorten asioita.

Ensimmäisen kulttuurikasvatusohjelmaan kuuluva näytelmä oli Büchnerin: Woyzeck, jonka ohjasi Jarna Mandelin. Vuonna 2011 Tiitinen ohjasi Tuomas Timosen Lea-palkitun, nettikiusaamisesta kertovan näytelmän Meganin tarina. Esitys valittiin mukaan myös Murros-festivaaleille. Viime keväänä ohjelmistossa oli Heini Junkkaalan kirjoittama Toinen vasemmalta. Tiitisen valitsemissa näytelmissä on käsitelty kiusaamista ja koulumaailman vallankäyttöä.

Kategoria(t): Tunnustukset, Vuoden nuori lahtelainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa