Lasten Lahti

Lasten Lahti: Mä oon mä ja sä oot sä. Me ollaan Lahesta!

Työnimeltään Lasten Lahti on Lahti-Seuran uusin avaus, jolla halutaan viedä kotiseututyötä sananmukaisesti ruohonjuuritasolle lasten arkeen ja kouluihin.

Hankkeessa Möysän kolmosluokkien ja Myllypohjan kakkosluokkien oppilaat esittelevät näkemyksiään omasta kotikaupungistaan Lahdesta sanoin ja kuvin. Ikäryhmässä 9-10-vuotiaat on ympäristöidentiteetti jo muokkautunut ja edelleen muokkautumassa. Projektin tarkoituksena on antaa oppilaille mahdollisuus keskittyä oman ympäristönsä tarkasteluun. Kahden alakoulun 2.-3. luokan oppilaat peilaavat elinpiiriään ryhmissä opettajiensa johdolla.

Lahti-Seuran projektivastaavat Ulla Koskinen-Laine ja Ulla Lilius pohjustavat ja ohjaavat projektin yhdessä opettajien kanssa. On tärkeää, että tuotoksissa säilyy lapsen ääni aitona. Saatuaan materiaalin projektivastaavat työstävät sen julkaisukuntoon ja näyttelyksi.

Lahti kartalla. Valokuvailmaisun opetuksen hedelmiä Möysän koulun 3. luokkalaisilta. Ulla Koskinen-Laineen opetus piti sisällään diasarjan, jonka avulla hän opetti viiden kuvakoon järjestelmän ja kuvakulmat: Sammakko- silmäntaso- ja lintuperspektiivit sekä kuvien rajaamisen etsimessä. Seitsemän nalle-veljestä toimivat oppilaiden harjoitusmalleina.

Tarinat läheltä ja vähän kauempaa

Kirjoitukset, tarinat ja haastattelut sekä videot käsittävä lahtelaisen lapsen omaa maailmaa ja sen ilmiöitä. Tehtävien ytimessä on kotikaupunki ja lapselle läheiset tapahtumat, harrastukset ja henkilöt sekä visiot kehittyvästä kaupungista silloin kun oppilas on jo aikuinen.

Lahti-Seura julkaisee kolme kertaa vuodessa Hollolan Lahti -lehteä. Syksyn 2019 ensimmäinen lehti (ylimääräinen painos) toimitetaan projektin materiaalista värillisenä painoksena. Lahden toimituskunta muodostuu seuran hallituksen jäsenistä. Lehti lähetetään kouluille ja projektiin osallistuneille oppilaille, opettajille ja muille mukana olleille.

Lahti kuvina

Tarinoita kuvitetaan piirustuksin, maalauksin ja valokuvin opettajan johdolla.

Kännykkä on osa nykylapsen elämää. Kännykkä toimii sekä kamerana että videokamerana. Valokuvat ja videot tallennetaan jokaiselle ryhmälle hankittavalle muistitikulle. Videoita ei editoida aikuisten toimesta, jotta lapsen oma näkemys säilyy. Videoista voidaan ottaa sopivan mittaisia otoksia. Valmiit videot esitetään elokuvateatteri Kino Iiriksessä.

Valokuvista valitaan näyttelykokoelma, josta tehdään näyttely Kino Iiriksen aulaan elo-syyskuussa. Näyttely kiertää lahtelaisissa kouluissa sopimuksen mukaan syyskaudella.

Möysän koulun keinussa. Valokuvailmaisun opetuksen hedelmiä Möysän koulun 3. luokkalaisilta. Ulla Koskinen-Laineen opetus piti sisällään diasarjan, jonka avulla hän opetti viiden kuvakoon järjestelmän ja kuvakulmat: Sammakko- silmäntaso- ja lintuperspektiivit sekä kuvien rajaamisen etsimessä. Seitsemän nalle-veljestä toimivat oppilaiden harjoitusmalleina.

Yhteenveto projektista

Lasten tuottamasta materiaalista toteutetaan
• Lasten Lahti- lehti, nelivärinen erikoispainos.
• Valokuvanäyttely 20-25 valokuvaprinttiä. Näyttely on esillä elo-syyskuussa elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa ja kiertää lahtelaisilla alakouluilla.
• Oppilaiden tekemiä lyhyitä videoklippejä.
• Oppilaat palkitaan elokuvaesityksellä Kino Iiriksessä. Elokuvan alkukuvana näytetään kooste videoklipeistä.

Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry on hankkeen yksi yhteistyökumppaneista.

Lahti-Seura sai hankkeelle keväällä 2019 projektiavustusta Lahden kaupungin kulttuuritoimelta.

Ulla Koskinen-Laine
ulla[at]kinoiiris.com