Lasten Lahti

”Mä oon mä ja sä oot sä. Me ollaan Lahesta!”

Lasten Lahti on Lahti-Seuran viimeisin avaus, jolla halutaan viedä kotiseututyötä sananmukaisesti ruohonjuuritasolle lasten arkeen ja kouluihin.

Lasten tuottamasta materiaalista toteutetaan:

Valokuvanäyttely 30 valokuvaprintistä sekä lasten tekemä Lahti-pienoismalli. Näyttely on esillä kaupunginkirjastossa 14.10. alkaen 3.11. asti.
Kuvat ovat myöhemmin esillä elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa.

Vieraita kirjaston näyttelyn avajaisissa.

Lasten Lahti- lehti, nelivärinen erikoispainos. Se julkaistiin elokuvateatteri Kino Iiriksessä 1.11.2019 klo 10.
Tilaisuudessa vieraili myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Hän kyseli lapsilta kaupungin hyvistä puolista ja missä olisi kehittämistä.
Lopuksi näytettiin lasten tekemistä lyhyistä videoklipeistä koostettu video.
Päivä on Lahden kaupungin 114-vuotispäivä.
> Lasten Lahti -näköislehti

Tulevaisuuden Lahti -maalausnäyttely muodostuu 16 värikylläisestä teoksesta. Näyttely toteutetaan verkkonäyttelynä Lahti-Seuran sivuilla ja se avautuu 1.12.2019 klo 10.

Lasten tekemä Lahti-pienoismalli on esille kirjastossa

Taustaa

Hankkeessa Möysän kolmosluokkien (bc) ja Myllypohjan kakkosluokkien (a ja b) oppilaat esittelevät näkemyksiään omasta kotikaupungistaan Lahdesta sanoin ja kuvin. Ikäryhmässä 8-10-vuotiaat on lasten ympäristöidentiteetti jo muokkautunut ja edelleen muokkautumassa. Projektin tarkoituksena on antaa oppilaille mahdollisuus keskittyä oman ympäristönsä tarkasteluun kuvin ja tarinoin.

Lahti-Seuran projektivastaavat Ulla Koskinen-Laine ja Ulla Lilius pohjustivat ja ohjasivat projektin yhdessä opettajien kanssa. On tärkeää, että tuotoksissa säilyy lapsen ääni.
Valmiin materiaalin projektivastaavat yhdessä Lahti-Seuran puheenjohtaja ja Hollolan Lahti -lehden taittajan Sauli Hirvosen kanssa työstävät sen julkaisukuntoon lehdeksi ja näyttelyksi.

Tarinat läheltä ja vähän kauempaa

Kirjoitukset, tarinat ja videot käsittelevät lahtelaisen lapsen omaa elinpiiriä, kotikaupunkia ja lapselle läheisiä tapahtumia, harrastuksia ja koulua.

Lahti-Seura julkaisee kolme kertaa vuodessa Hollolan Lahti -jäsenlehteään. Lisäksi Lasten Lahti -lehti toimitetaan projektin materiaalista värillisenä painoksena syksyllä 2019. Lehti lähetetään kouluille ja projektiin osallistuneille oppilaille, opettajille ja muille mukana olleille. Lehti julkaistaan elokuvateatteri Kino Iiriksessä 1.11. eli kaupungin perustamispäivänä.

Lahti kartalla. Valokuvailmaisun opetuksen hedelmiä Möysän koulun 3. luokkalaisilta. Ulla Koskinen-Laineen opetus piti sisällään diasarjan, jonka avulla hän opetti viiden kuvakoon järjestelmän ja kuvakulmat: Sammakko- silmäntaso- ja lintuperspektiivit sekä kuvien rajaamisen etsimessä. Seitsemän nalle-veljestä toimivat oppilaiden harjoitusmalleina.

Lahti kuvina

Lasten Lahti -lehden tarinoiden lisäksi oppilaat kuvasivat arkeaan omilla kännyköillään. Valmiuksia kuvaustehtävää varten vahvistettiin minivalokuvauskurssilla, jonka vetäjänä toimi Ulla Koskinen-Laine. Videokuvauksen virikeoppitunnilla toimittiin Riia Celenin ja Koskinen-Laineen johdolla.

Minivalokuvauskurssi piti sisällään kuvakulmien ja mittakaavan valinnan sekä kuvan rajaamisen. Harjoitustehtävän mallina toimi 7 nalleveljestä, jotka seikkailivat koulun lähipiirissä. Kuvausharjoitus antoi oppilaille uusia valmiuksia projektin kuvalliseen toteutukseen.

Videokuvauksen virikeoppitunnilla tutustuttiin tarinan kerrontaan Velhoritarin opastamana.

Valokuvat ja videot tallennettiin jokaiselle ryhmälle hankittavalle muistitikulle. Videoista otettiin sopivan mittaisia otoksia, joista Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen harjoittelija koosti lyhyen esityksen. Valmiit videot esitetään elokuvateatteri Kino Iiriksessä projektiin osallistuneille oppilaille luvatun palkintoelokuvan alkukuvana.

Valokuvista ja projektiin liittyvistä tuotoksista kootaan näyttely. Kuvamateriaalista valitaan parinkymmenen A3-kokoisen printin kokonaisuus sekä oppilaiden työstämä pienoismalli, jotka ovat esillä Lahden pääkirjastossa lokakuun puolessa välissä. Valokuvat ovat esillä myös elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa puolet pienemmässä koossa.

– Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry on hankkeen yhteistyökumppani
– Lahti-Seura sai hankkeelle keväällä 2019 projektiavustusta Lahden kaupungin kulttuuritoimelta

Lisätietoja:
Ulla Koskinen-Laine