Toimintamuodot

Lahti-Seura järjestää monipuolisesti erityyppisiä kotiseututapahtumia sekä itsenäisesti että yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Seura on ollut viime vuosina järjestämässä erilaisia keskustelutilaisuuksia, mm. Lahden konserttitalossa, valokuvista Lahden kaupunginkirjastossa  sekä ”muisteluiltoja” pääkirjastossa ja Yhteiskoulussa.

Seura on pyrkinyt osallistumaan myös paikallisiin tapahtumiin, esimerkiksi vuosittaiseen Taidelauantaihin, ja Vuoden nuori lahtelainen -tunnustus jaettiin useana vuonna Lahti Block Partyssä.

Lahden kaupungin ja Nastolan kunnan liitos 1.1.2016 alkaen, on syventänyt myös kotiseutuyhdistysten Lahti-Seuran ja Nastola-seuran yhteydenpitoa.
Seurat järjestivät vuonna 2016 Kotiseutuseminaarin ja vuonna 2018 Lahti-päivän.

Seura järjestää elokuvanäytöksiä paikallisista filmeistä ja lyhytelokuvista, ns. Lahti-filmi-iltamissa yhteistyössä Lahden Videokuvaajien ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen kanssa. Seura järjestää valokuvanäyttelyitä elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa yhteistyössä Albumit auki -hankkeen ja elokuvakeskuksen kanssa.

Vakiintuneisiin tapahtumiin on kuulunut seuran vuosijuhla, joka järjestettiin joka vuosi Lahden kaupungin perustamispäivän tienoilla. Vuonna 2018 vuosijuhla vaihtui Lahti-päiväksi ja se toteuttiin yhdessä Nastola-seuran kanssa. Ohjelmaan kuului esitelmät ja mm. Vuoden lahtelaisen valinta. Lahti-päivä jatkuu vuonna 2020.

Lahti-Seura järjestää retkiä pääasiassa yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Retkillä tutustutaan kohdepaikan historiaan, kansanperinteeseen, kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin yms., sekä tutustutaan paikkakunnilla toimiviin kotiseutuyhdistyksiin ja – seuroihin sekä niiden toimintaan. Myös yritysvierailut kuuluvat seuran toimintaan.

Seura huomioi myös lapset ja nuoret.
Kouluyhteistyön kautta toteutettiin Lasten Lahti -hanke vuosina 2019-20. Monipuolinen hanke sisälsi valo- ja videokuvausta, lehden, näyttelyn sekä Lahti-pienoismallin, joka oli esillä Lahden pääkirjastossa ja Lahden palvelupisteessä.
Vuosina 2010-2018 Lahti-Seura myönsi vuosittain keväällä/syksyllä Vuoden nuori lahtelainen -tunnustuksen nuorelle henkilölle tai nuorista koostuvalle ryhmälle, joka tuoreella, ennakkoluulottomalla ja/tai yritteliäällä otteella oli esimerkkinä ja eduksi Lahdelle. Valinnan teki raati, jossa on mukana Lahti-Seuran yhteistyökumppaneiden Päijät-Hämeen Osuuspankin, Osuuskauppa Hämeen ja Lahti Energia Oy:n (v:sta 2013) edustajat. Tunnustuksen saaja sai yritysten myöntämän stipendin.

Seuran edustaja, useimmiten puheenjohtaja, on osallistunut moniin Lahden kaupungin järjestämiin yhdistystapaamisiin. Lahti-Seura pyrkii tekemään kattavasti yhteistyötä paikallisten tahojen kanssa.

Lahti-Seuran hallitus kommentoi tarvittaessa kaava-asioita.

Tunnustusten jako

Vuoden lahtelainen
Vuoden lahtelainen on valittu vuodesta 1981 ja tämä huomionosoitus myönnetään lahtelaisille, jotka näkyvällä ja pitkäaikaisella toiminnallaan ovat kunniaksi kotikaupungilleen. Valinta on julkaista seuran vuosijuhlassa, sittemmin Lahti-päivänä. Aiemmin valitut henkilöt nähtävillä täällä.

Julkaisutoiminta

Seura julkaisee Hollolan Lahti -nimistä lehteä. Lehden ydintehtävänä on käsitellä aiheita, jotka vahvistavat lahtelaista identiteettiä ja kotiseutuhenkeä. Lehti käsittelee monipuolisesti aiheita, jotka liittyvät historiallisiin tapahtumiin ja ilmiöihin menneiltä vuosilta, mutta esittelee myös nyky-Lahtea. Seuran jäsenille se postitetaan suoraan kotiin. Ensimmäinen Hollolan Lahti -lehti vuodelta 1954 on luettavissa näköislehtenä.
Marraskuussa 2019 seura julkaisi lehdestä erikoisnumeron nimeltään Lasten Lahti. Se sisälsi lasten kirjoituksia ja valokuvia kotiseudustaan.

Seura on julkaissut aikojen saatossa kotiseutukirjoja, kuten vuonna 2015 Hannu Kivilän Lahtelaisen sanakirjan yhteistyössä Lahden kaupunginmuseon kanssa. Sen kaksi painosta on loppuunmyyty. Vuonna 2020 julkaistaan Lahdesta ensimmäinen karttakirja Lahden seutu kartoin Kustannusosakeyhtiö AtlasArtin kanssa.

Perinnetiedon tallentaminen

Lahtelaisten perinnetietoa on tallennettu aikojen saatossa mm. haastatteluin sekä vanhojen filmien ym. audiovisuulisten tallenteiden avulla.
Muita julkaisuja kuten filmejä julkaistaan/kustannetaan taloudellisten resurssien antamissa rajoissa.

Seura oli käynnistämässä Lahti-filmiesityksiä elokuvateatteri Kino Iiriksessä ja on mukana päijäthämäläisessä Kotiseutufilmit-hankkeessa, jonka Suomen Kotiseutuliitto valitsi vuoden 2014 kotiseututeoksi.
Seura on mukana valtakunnallisessa Albumit auki -hankkeessa.

Lahti-Seura on parhaillaan tekemässä lahtikartalla.fi-sivustoa, joka perustuu Lahden kaupunki – kaupunkiympäristön palvelualue, maankäyttö ja aluehankkeet -toimialan
karttoihin. Aloite sivustosta tuli Juuso Lehtiseltä ja sivusto toteutetaan yhteistyönä.
Sivustolla on kuunneltavissa Lahden kaupunginteatterin 1918-kuunnelmat.