Hollolan Lahti 1/2017

HL_1_2017_kansi
Julkaistu toukokuussa 2017, sivumäärä 20.
Kannen kuva: Torielämää (värikansi, alkuper. Lahden Tekninen ja ympäristötoimiala)

Lehden 1/2017 sisältö:
Seura monessa mukana – Sauli Hirvonen
Muotoilua Lahesta – Marianne Valola
Hennala – Kai R. Lehtonen
Tornatorin alku ja loppu – Sauli Hirvonen
Pienoisrautatiet ja kotiseutu – Sauli Hirvonen & Esko Nikkanen
Kirja-arvio: Päijät-Hämeen Tutkimusseuran vuosikirja – Sauli Hirvonen

Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen

On Suomen itsenäisyyden juhlavuosi.

Juhlavuosi näkyy ja kuuluu. Valtioneuvoston kanslia kokoaa juhlavuoden tapahtumia Suomi 100 -hankkeen Yhdessä-teeman alle. Kuka tahansa – yksityishenkilö, yhdistys, seura tai yritys – voi ehdottaa pientä tai suurta tekoa liitettäväksi Suomi 100 –ohjelmaan. Tapahtumat voivat ilmoittaa osoitteessa suomifinland100.fi.

Yhdessä tekemisen henkeä kaivataankin, omassa lähipiirissä, naapurustosta tai muissa arkisissa yhteisöissä. Asukas- tai kotiseutuyhdistykset ovat paikkoja, joissa jakaa kokemuksia tai ajatuksia vaikkapa kotiseudusta, sen merkityksestä.Vanhojen muisteleminen mielletään monesti pelkkänä ”vanhojen hyvien aikojen” kaipauksena, mutta laajemmin nähtynä, se on parhaimmillaan terveen me-hengen luomista. Se on jokaisen toimivan yhteisön perusta. Yhteisten kokemusten kautta yksilöt kokevat samaistumisen tunnetta luoden paikallisidentiteetin.

Tärkeää on myös sukupolvien kohtaamiset. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on 20-vuotiaan Rosa Reunan juuri ilmestynyt dokumentti 94-vuotiaasta Aino Bouchtista (o.s. Marola). Marolan Aino -lyhytelokuva kertoo tarinan Marolan tilasta ja sen asukkaista. Tällaiset tarinat ovat sillanrakentajia sukupolvien välillä ja auttavat ymmärtämään ettemme ole irrallisia historiasta vaan jokainen sukupolvi on osana jatkumoa; meidänkin teoillamme on seuraukset.

Kotiseututunnetta voidaan tuottaa myös tietoisesti, jopa laskelmoidusti. Lahdesta julkaistiin kevättalvella tyylikäs esittelyvideo ts. brändifilmi, ja se herätti lahtelaisissa positiivista kuhinaa: Lah(d)essa on paljon asioita joistava voidaan olla ylpeitä.

Aikoinaan Suomi ”juostiin maailmankartalle”. Urheilumenestys nosti kansallista itsetuntoa ja samalla tehtiin Suomi tunnetuksi kansakuntana kansakuntien joukossa itsenäisenä, suvereenina valtiona. Urheilu on ollut vahvasti läsnä myös Lahdessa. Kansainvälisesti tunnetuin urheilutapahtuma on Salpausselän kisat ja pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut saatiin pidettäväksi  Suomen juhlavuonna Lahdessa. Kisojen hyvästä tunnelmasta pystyi nauttimaan myös mielentasolla vaikkei karnevaaliin osallistunutkaan. Kaupungissa onnistuttiin kisojen suhteen hyvin, ja kaupunkilaiset loivat hienoa kisatunnelmaa keskustasta, ja levittäytyipä kisat myös muualle maakuntaan.

Suomen juhlavuoden Lahdessa järjestettiin toinen leimallisesti hyvin suomalainen tapahtuma.

Huhtikuussa Lahdessa pidettiin Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla. Juhla on valtiovallan taholta tunnustus maan itsenäisyyden puolustajille.

Itsenäistä Suomea voidaan juhlistaa eri tavoin. Veteraaneja arvokkaasti kunnioittaen tai osallistumalla karnevalistiseen urheilutapahtumaan. Myös pienet ruohonjuuritason yhteisöjen kautta toiminen on tärkeää, jotta ihmiset tuntevat kuuluvansa johonkin ja olevansa osana jotain.

Ylinen Viipurintien

Lähestyin hiljattain muutamia tahoja ehdottaen Yliselle Viipurintielle muistomerkkiä tai muuta vastaavaa huomionosoitusta.

Muistomerkkiehdotus otettiin hyvin vastaan ja jo keväällä pidimme palaverin Lahden kaupunginmuseon Hannu Takalan ja Nastola-seuran Matti Oijalan. Joitakin vaihtoehtoja jo nousi esiin, asiaan palaamme kesällä.

Ylinen Viipurintie, historiallinen maantie, on mielestäni jäänyt vähälle huomiolle, vaikka kasvoihan sen varteen muuan Hollolan Lahti-niminen kylä. Kylä sai tiestään omansa, hyvässä ja pahassa. Ehkä kuitenkin enemmän hyvää, kylästähän sittemmin kasvoi ja kehittyi kaupunki ja koko alueen keskus.

Ylisen Viipurintiestä julkaisen koostamani kirjoitussarjan toisen osan, joka käsittelee tien syntyä ja sen linjausta.

Lahti-valokuvia esille

Lahti-Seura sai käyttöönsä kaupungin Tekniseltä ja ympäristötiomialalta runsaasti valokuvia. Ne  ovat pääasiassa 1960-80-lukujen Lahdesta. Kuvat tullaan julkaisemaan Albumit auki -sivulla, osa on jo siirretty sinne.

Tämän vuoden lehdissä julkaistaan neljä kuvaa lehden viimeisellä aukeamalla.

Seuran asioita

Seuran toiminta on keväällä ollut aktiivista ja lisäksi puheenjohtaja on ollut edustamassa seuraa monissa tilaisuuksissa. Menneistä sekä tulevista tapahtumista seuraavalla aukeammalla sekä takasivulla.

Hollolan Lahti -lehti osallistuu Suomen Kotiseutuliiton järjestämään kotiseutulehti-kilpailuun. Lehti kuuluu sarjaan 3-6 kertaa vuodessa ilmestyvät. Sarjojen voittajat paljastetaan  Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 6.10.2017.

Pahoittelen että lehti ilmestyy aiemmista tiedoista poiketen vasta nyt.

Hyvää kesää, ja onnea ja menestystä satavuotiaalle Suomelle!!

Kategoria(t): Hollolan Lahti, Julkaisut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

+ 4 = kuusi