Hollolan Lahti 1/2020


Julkaisu huhtikuu 2020, sivumäärä 24.
Kannen kuva: Rautatienkatua etelään (Lahden Kaupunkiympäristön palvelualue)

Lehden 1/2020 sisältö:

Puheenjohtajan palsta – Sauli Hirvonen
Hollolan Lahti -lehti 40-vuotta – Sauli Hirvonen / Lahti-Seura
Peppi ja Aleksi: Rakkaudella Lahdesta – Ulla Lilius
Lahti-trilogia – Timo Taulo
Seppo Jääskeläinen – Topparoikan kirjailija – Markku Meriluoto / Sauli Hirvonen
Kirja: Satusalmi, huvila Luumäellä – Hilkka Lehtonen
Kaupungintalo ja minä – Kai R. Lehtonen
Vierailu kaupungintalossa – Ulla Lilius / Sauli Hirvonen
Kuvat kartalla – Sauli Hirvonen / Lahden kaupunkiympäristön palvelualue
Katutaidetta Lahdessa 1989 – Irma Willman

Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen

Koronavirusepidemian takia yhteiskuntaamme on kohdistunut dramaattisia toimia, jotka ovat vaikuttaneet arkeemme monellakin tapaa, ja luultavasti tulevat vaikuttamaan vielä pitkään. Päällimmäisenä huolena on ihmisten terveys. Myös vaikutuksista talouteen on annettu lohduttomia lukuja ja yhtä lailla koetellaan vapaiden yhteiskuntien valmiuksia kohdata ja käsitellä ohjeistuksia ja rajoituksia. Poikkeustilanteiden myötä mitataan niin yksilöiden kuin yhteiskuntienkin kypsyys. Joudumme punnitsemaan itsestäänselvyyksinä pitämiämme asioita ja sitä myötä muokkaamaan ajattelu- ja toimintatapojamme. Kaikesta huolimatta on tärkeää jatkaa myös arkiruutineja niissä määrin kuin se on mahdollista. Toimet ja aika näyttävät minkälaiseksi tulevaisuutemme muodostuu. Joka tapauksessa se tullee olemaan erilainen kuin ennen koronaa.

Lahti-Seuran toimintaa

Toiminnantarkastajat ovat tarkastaneet siirretyn kevätkokouksen tilinpäätösaineiston ja puoltavat tilien hyväksymistä. Seuran talous oli alijäämäinen ja tämä seikka tuo painetta nostaa jäsenmaksuja vuodelle 2021. Aiheesta on tärkeä keskustella tulevassa kevätkokouksessa vaikkakin on vielä epäselvää milloin ja miten kokous järjestetään. Lahti-Seuran peruutetuista ja siirretyistä tapahtumista sekä muusta toiminnasta osoitteesta: www.lahtiseura.fi/uutisia2020.

Syyskokouksessa uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Timo Peippo ja Jaana Palokytö-Landen jatkaa sihteerinä ja taloudenhoitajana. Uudet hallituksen jäsenet Eva Sireni ja Ari-Veli Isonikkilä esittelevät itsensä tällä sivulla. Vuoden ensimmäisessä jäsenlehden numerossa – 40-vuotisjuhlanumerossa – on peräti kuusi kirjoittajaa. Hienoa että lehden sisältö muodostuu monipuoliseksi, joka on tietysti tavoitteena jokaisen lehden kohdalla. Monipuolinen oli myös toimintavuosi 2019. Lasten Lahti oli yksi tärkeimmistä ja se jatkui myös tänä vuonna, mistä enemmän sivuilla 6-9. Lisäksi Mestarit ja Kisällit -hanke rantautui Lahteen, joten katsotaan mitä em. aineksista saadaan kasaan.

Pietarin radan juhlavuosi

Pietarin rata täyttää 150 vuotta. Syksylle on suunniteltu juhlallisuuksia rajan molemmin puolin. Radan rakentamiseen liittyi suurta murhetta nälkävuosien takia: Koettiin kurjuutta ja kuolemaa, ja rata saikin lisänimet Luurata ja Nälkärata. Aiheeseen tarttuu Ainopuiston teatteri ja Timo Taulo kesän Lahti-trilogian kolmannessa näytelmässään Arkkiveisu luuradasta*. Se esitetään Mytäjäisten varikolla elokuussa. Trilogiasta enemmän sivuilla 10-12. Väylävirasto vastaa juhlavuoden virallisesta ohjelmasta, johon kuuluu mm. retrojuna Pietarista Helsinkiin.  Mukana ovat mm. VR ja Venäjän rautatiet sekä radanvarsipaikkakunnat. Lahden kaupungin rooli ei ole vielä tiedossa, mutta kaupunginmuseo järjestänee aiheeseen liittyvän seminaarin. Lahden rautieharrastajat Topparoikka ry on tietysti mukana monellakin tavalla. Syyskuussa on luvassa harrastajien toimesta mm. pääkirjaston aulassa näyttely ja siihen liittyvä luento. Elokuvateatteri Kino Iiriksessä esitetään Buster Keatonin klassikkoelokuva Kenraali, johon sisältyy asiaankuuluva alustus. Museojunalla Heinolaan järjestää höyryjuna-ajoja kesällä ja syksyllä. Tulevista tapahtumista ja rautateistä enemmän tulevassa Hollolan Lahdessa 2/2020 sekä perustamallani tulipyörä.fi-sivustolla.
*Arkkiveisu luuradasta on siirretty vuoteen 2021 (päivitetty 6.4.2020)

Karttakirja ja älysovellus

Lahti-Seura on ollut mukana muissakin hankkeissa yhteistyökumppanina. Lahdesta julkaistaan ensimmäinen karttakirja Lahden seutu kartoin maalis-huhtikuun vaihteessa. Kustantajana toimii AtlasArt yhteistyössä Lahti-Seuran kanssa. Sain kunnian kirjoittaa kirjan esipuheen sekä kaksi kainalojuttua. Kirjan voi tilata noutoa varten, ohjeet lehden takasivulla ja nettisivuilla. Postitilaukset on tehtävä suoraan kustantajalta. Osuuskunta kulttuuri- ja elämysmatkailu Elma on tehnyt ison työn Yliseen Viipurintiehen liittyvän sovelluksen kanssa. QR-koodeihin perustuvaa sovellusta on tarkoitu hyödyntää ns. paikan päällä maastossa. Tämänkin hankkeen avajaistilaisuus on siirretty  toukokuulta loppukesään, siitä lisää tuonnempana.

Seuran hallitukselle voi kertoa toiveista kehittää toimintaa ja tulla mukaan. Ennen sitä odotamme kärsivällisesti parempia aikoja ja tilanteen normalisoitumista. Toivon kaikkea hyvää omasta ja hallituksen  puolesta. Kevät on jo pitkällä. Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille jäsenmaksun maksaneille; maksamalla tuet kotiseututyötä.

Kategoria(t): Hollolan Lahti, Julkaisut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.