Hollolan Lahti 2/2020

Julkaisu syyskuu 2020, sivumäärä 24.
Kannen kuva: Lahden rautatieasema (Lahden Kaupunginmuseon kuva-arkisto)

Lehden 2/2020 sisältö:

Puheenjohtajan palsta – Sauli Hirvonen
Lahden rautateistä – Sauli Hirvonen
Järvenpään kylässä – Sauli Hirvonen
Rautatiekulttuuria vaalimassa osa 2 – Sauli Hirvonen
Lahti heräsi kiskoliikenteelle – Sauli Hirvonen
Vesijärveä pitkin ja poikin kanootilla – Kai R. Lehtonen
Ystävyyskaupungeista – Sauli Hirvonen
Kirja-arvio: Lahden seutu kartoin – Matti Oijala
Kuvat kartalla

Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen

Keväällä koronaviruksen takia sulkeutunut Suomi alkoi kesän kynnyksellä jälleen avautumaan. Syksyä kohden tilanne kuitenkin on monin paikoin huonontunut alkukesästä. Tapahtumien suhteen on varauduttava edelleenkin muutoksiin tai peruutuksiin. Kaikesta huolimatta syksyn tilaisuuksien suunnittelu on jo pitkällä.

Seuran kevätkokous saatiin lopulta pidettyä keskiviikkona 3.6.2020. Kokoukseen osallistui 8 henkeä. Hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus vuoden 2019 tileistä. Alijäämäinen talous antoi keskusteltavaa siitä, onko jäsenmaksun nostolle tarvetta. Seuran henkilöjäsenmaksu on ollut vuosia 22 euroa, millä saa mm. jäsenlehden kolmesti vuodessa kotiin kannettuna. Hallitus tuleekin syyskokouksessa esittämään, että vuosittainen henkilöjäsenmaksu nousisi 22 eurosta 25 euroon sekä perhe- ja nuorisojäsenmaksut 10 eurosta 12 euroon.

Keväällä julkaistua Lahden seudun kartoin -kirjaa on mennyt ”maltillisesti”, kiitos kaikille sen hankkineille. On myönnettävä että odotukset kirjan menekin suhteen olivat korkeammalla. Karttakirja on kuitenkin ajaton tuote, joten sitä tullaan myymään tulevaisuudessakin. Kirjaa on saatavilla sekä tilattuna että Kino Iiriksen lipunmyynnissä. Takasivulla on tulevat myyntitapahtumat sekä nettisivuilla. Matti Oijalan arvostelu kirjasta on luettavissa sivuilla 20-21.

Vuoden tauon jälkeen seura järjestää Lahti-päivän. Tarkempi ohjelmisto varmistuu myöhemmin, ainakin tilaisuudessa jaetaan Vuoden lahtelainen -tunnustus. Päivä järjestetään lauantaina 31.10. klo 12-14. Ennen tilaisuutta pidetään seuran syyskokous.

Syyskuussa avautuu rautatieaiheinen näyttely pääkirjaston aulasta. Näyttelyssä esitellään Lahden rautateitä sekä rautatieharrastamista kuten pienoisrautateitä. Lahti-Seura on yksi näyttelyn järjestäjistä.

Seura on yhteistyökumppanina Osuuskunta Lahden seudun kulttuuri- ja elämysmatkailun Älykäs Ylinen Viipurintie -hankkeessa. Toukokuulta siirretty avajaistilaisuus ja retki järjestettiin lauantaina 5.9. elokuvateatteri Kino Iiriksessä sekä Lahden torilla. Lisätietoja tästä mielenkiintoisesta hankkeesta osoitteessa alykasylinenviipurintie.fi

Pietarin radan juhlavuosi

On tärkeää palauttaa aika ajoin mieleen se, ettei rautatie ja sen rakentaminen ollut itsestäänselvyys; Pietarin radan linjauksesta väännettiin eri vaihtoehtojen välillä. Kuten tiedämme, valittu linjaus koitui Lahden eduksi. Radan rakentaminen vaati kuitenkin suunnattomia ponnisteluja kurjuuden ja kuoleman keskellä.

Ajat ovat onneksi muuttuneet. Rautatieliikenteen kehittäminen ja uudet ratahankkeet ovat taajaan esillä. Nykyhankkeista Lahden kannalta kiinnostavin lienee Itärata, jonka yksi linjaus on suunniteltu kulkevaksi (Helsinki-Vantaa) lentoasema-Porvoo-Kouvola. Porvoon ja Kouvolan välisen ratalinjauksen vahvisti hiljattain Kymenlaakson maakuntavaltuusto.

136 vuotta Pietarin radan valmistumisen jälkeen vuonna 2006 avattiin uusi Kerava-Hakosilta-oikorata. Sen valmistuminen vankisti Lahdenkin asemaa Pietarin ja Helsingin välissä, ja liitti Lahden tiivimmin pääkaupunkiseutuun. Uudet itäratasuunnitelmat luovat myös Lahden seudulle painetta; toimivat yhteydet Helsinkiin ja Pietariin on turvattava tulevaisuudessakin. Lahden on tosissaan pystyttävä hyödyntää (mm. maankäytössä) kaupunkinsa neljää rautatieasemaa. Viime vuonna julkaistussa duoraitiotie-selvityksessä nykyisiä ratoja on tarkoitus hyödyntää myös raitiotieliikenteessä. Aiheesta enemmän sivulla 15.

Monet radanvarsipaikkakunnat kuten Hausjärvi järjestävät juhlavuoden kunniaksi monipuolista ohjelmaa. Lahdessa Radio- ja tv-museossa Mastolassa järjestetään Pietarin rataan liittyvä luentosarja joka toinen torstai alkaen 10.9. Lisätietoja museon nettisivuilta.

Aktiivisten harrastajien ja muiden kulttuuritahojen ansiosta rautatiet ovat esillä Lahdessakin eri tilaisuuksissa, joista enemmän sivulla 14.

Vaikka lehden teema on rautatiet, toki lehdessä on muitakin juttuja. Vakiokirjoittaja Kai R. Lehtonen rikastuttaa jälleen lehteämme, tällä kertaa 1950-luvun Vesijärvi-retkellään. Lisäksi sivulla 22 on kaksi Lehtosen ottamaan komeaa ilmavalokuvaa Lahden keskustasta.

Lapset ja nuoret

Hieno Lasten Lahti -hanke saatiin päätökseen keväällä. Tulevaisuuden Lahti -piirustukset oli alunperin tarkoitus koota osaksi Museokioskin näyttelyä. Poikkeustilanteesta johtuen kaikki näyttelyt peruttiin, joten osaa piirustuksista käytettiin Kasvun aika – lahtelaista kouluhistoriaa -nimisessä verkkonäyttelyssä.

Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja Kisälllit -hankkeen vastaava Maria Talvitie kävi Lahdessa keskustelemassa Ulla Liliuksen, Timo Peipon ja allekirjoittaneen kanssa lasten ja nuorten asioista ja siitä, miten Lahti-Seura voisi olla osana Mestari ja Kisällit -hanketta. Keskusteluissa tuli esille paljon hyviä ideoita, aika näyttää miten ne konkretisoituvat.

Lyhyesti kotiseutu-uutisia

Nastola-seuran puheenjohtajalle Liisa Helannolle myönnettiin Nastola-mitali. Onneksi olkoon!

Lahden kaupunginmuseon johtaja Timo Simanainen jäi eläkkeelle. Kiitos yhteistyöstä omasta ja seuran puolesta sekä antoisia eläkepäiviä. Uuden museonjohtajan haku päättyi elokuun lopulla, joten jäämme odottelemaan uuden johtajan valintaa.

Hämeen Heimoliiton säätiön apurahoja voi hakea hämäläiseen kotiseututyöhön 18.9. asti. Avustusta voi hakea kaikki oikeustoimikelpoiset yhteisöt. Ohjeet osoitteesta hhls.fi.

Hyvää syksyä!

Kategoria(t): Hollolan Lahti, Julkaisut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.