Lahti-Seura 75 vuotta

Lahti-Seura r.y. täyttää 75 vuotta.
Kotiseutuyhdistyksen perustamiskokous pidettiin 12.3.1946.

Sivusto päivittyy juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista. Alla poimintoja seurasta ja sen toiminnasta.

Lahtelaiseen kaupunkikulttuuriin vahvasti vaikuttanut kotiseutuyhdistys Lahti-Seura ry on ollut aktiivisesti luomassa monipuolista toimintaympäristöä. Seuran tavoitteena on tuoda toiminnassaan esille lahtelaisuuden eri vivahteita ja ilmenemis- ja ilmentämismuotoja. Vuonna 1946 perustetun seuran toimintaan kuuluu mm. jäsenlehden julkaiseminen, kirjojen kustantaminen, tapahtumien, näyttelyiden, elokuvanäytösten, retkien ja yritysvierailuiden järjestäminen sekä tunnustusten jakaminen.
Yhdistys seuraa Lahden kehitystä aktiivisesti ja kommentoi sitä tarvittaessa.

Lahti-Seura on Suomen Kotiseutuliitto ry:n, Päijät-Hämeen tutkimusseura ry:n ja Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry:n jäsen. Lahti-Seura on tehnyt paljon yhteistyötä mm. Nastola-seuran ja Lahden Kaupunkiympäristön kanssa.

Seuran kotiseutukirjasto ja kokoustilat sijaitsevat Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen tiloissa elokuvateatteri Kino Iiriksessä (Saimaankatu 12). Samoissa tiloissa toimii myös Lahden Videokuvaajat ry. Kolmen yhdistystä tekevät tiivistä yhteistyötä ja elokuvakeskuksen ympärille on muodostunut valtakunnallisestikin ainutlaatuinen kulttuuriyhteisö, joka tuottaa vapaaehtoistyöllä tärkeää paikallista kulttuuria.

Tapahtumia ja retkiä:
Seura järjestää tapahtumia monipuolisesti. Näkyvimpiä ovat olleet elokuvateatteri Kino Iiriksessä järjestetyt Lahti-filminäytökset, jotka käynnistyivät vuonna 2012. Elokuvateatterin aulassa sekä kirjaston aulassa on järjestetty runsaasti valokuva- ja karttanäyttelyitä.
Seura on osallistunut myös paikallisiin tapahtumiin kuten Lahden kaupungin Taidelauantaihin ja Lahti Block Partyyn.

Retkiä järjestetään kysynnän mukaan. Niillä tutustutaan kohdepaikan historiaan, kansanperinteeseen, kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin yms., sekä tutustutaan paikkakunnilla toimiviin kotiseutuyhdistyksiin ja – seuroihin sekä niiden toimintaan. Syksyllä 2020 Lahti-Seura osallistui yhdessä Lahden seudun oppaat ry:n kanssa Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu (ELMA) käynnistämän Älykäs Ylinen Viipurintie -hankkeen valmisteluun. Retki toteutettiin opaskierroksena vanhaa maantietä seuraten.

Julkaisutoiminta ja perinnetiedon tallentaminen:
Seura on julkaissut useita kotiseutukirjoja, joista viimeisin on vuonna 2020 julkaistu Lahden ensimmäinen karttakirja Lahden seutu kartoin (Kustannusyhtiö AtlasArt & Lahti-Seura).
Kirjallisten teosten ohella seura julkaisee Hollolan Lahti -nimistä lehteä. Lehden ydintehtävänä on käsitellä aiheita, jotka vahvistavat lahtelaista identiteettiä ja kotiseutuhenkeä. Lehti käsittelee monipuolisesti aiheita, jotka liittyvät historiallisiin tapahtumiin ja ilmiöihin menneiltä vuosilta, mutta esittelee myös nyky-Lahtea. Seuran jäsenille se postitetaan suoraan kotiin.
Lahtelaisten perinnetietoa on tallennettu aikojen saatossa mm. haastatteluin. Muita julkaisuja kuten filmejä esitetään/julkaistaan/kustannetaan taloudellisten resurssien puitteissa.

Lapset & nuoret:
Vuosina 2019-20 seura toteutti Lasten Lahti -nimisen hankkeen. Siihen kuului lasten tekemä lehti, videokooste, valokuvanäyttely sekä hieno Lahti-pienoismalli, joka oli esillä pääkirjastossa sekä Lahden kaupungin palvelupisteessä.
Seura jakoi Vuoden nuori lahtelainen -tunnustuksen yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa vuosina 2010-2018.

Lahti-päivä:
Vakiintuneisiin tapahtumiin kuuluu Lahti-päivä (ent. vuosijuhla), joka järjestetään vuosittain Lahden kaupungin perustamispäivän (1. marraskuuta) tienoilla. Ohjelmaan kuuluu mm. seminaariosuus, Vuoden lahtelainen -tunnustuksen jako ja musiikkiesityksiä sekä muuta viihdyttävää ohjelmistoa.

Vuoden lahtelainen -tunnustus:
Vuoden lahtelainen on valittu vuodesta 1981 ja tämä huomionosoitus myönnetään lahtelaisille, jotka näkyvällä ja pitkäaikaisella toiminnallaan ovat kunniaksi kotikaupungilleen.

Jäseneksi & tiedottaminen:
Lahti-Seuraan voi liittyä jäseneksi maksamalla 25 euron vuosittaisen jäsenmaksun, johon kuuluu Hollolan Lahti -lehden vuosikerta (3 numeroa). Liittyä voi seuran nettisivuilla.
Henkilöjäsenmaksu 25,00 €
Perheenjäseneltä 12,00 €
Nuorijäsen (alle 25-v.) 12,00 €
Yhteisöjäsenmaksu 100,00 €
Ainaisjäsenmaksu 250,00 €

Seura tiedottaa toiminnastaan omilla nettisivuillaan, Hollolan Lahti -lehdessä, sanomalehti-ilmoituksilla sekä jäsenkirjeellä. Jäsentiedotteet lähetetään halukkaille myös sähköpostitse.

Lahti-Seura toivottaa kaikki Lahdesta ja lahtelaisuudesta kiinnostuneet tervetulleeksi mukaan seuran toimintaan!

Hallitus 2021:
Sauli Hirvonen, puheenjohtaja