Lahti-Seura ry on valinnut vuoden 2024 lahtelaiseksi ilmoitustoimittaja ja kotiseutuharrastaja Raimo Kaarnan. Hän on syntynyt 1943 Lahdessa ja asunut kaupungissa jo 81 vuotta.
Perhe-elämää
Raimon vanhemmat ja isoveli tulivat evakkoina 1940 Lahteen Launeelle. 1950-luvulla he muuttivat Kariniemeen ja vuonna 1959 Kiveriöön, kun saivat oman omakotitalonsa valmiiksi. Rakentamiseen osallistui koko perhe – pojat Ahti 14 v, Raimo 16 v, Pertti 21 v ja molemmat vanhemmat. Myös lähitienoon osaajat osallistuivat rakentamiseen: tiilitalon muurasi naapuritaloissa asuva Vuoren Jussi kaverinsa kanssa, kallion räjäytystyöt teki naapurikadulla asuva Tuure Isotalo ja muuraustyöt teki Kiveriönkadulta muurari Järveläinen. Kaarnan isä ja äiti asuivat talossa loppuelämänsä (k. 1989 ja 2004). Isänsä kuoleman jälkeen Raimo Kaarna toimi äitinsä omaishoitajana virallisesti vuosina 1992-93, käytännössä koko tämän loppuelämän ajan. Perheen pojista kaksi muutti aikoinaan työn perässä Helsinkiin. Kaarna asuu yhä tänäänkin jo 65 vuotta sitten ”itse rakentamassaan” talossa, jossa on asunut viimeiset 30 vuotta.
Isä Tauno Kaarna oli 1940-50-luvuilla kuorma-autoilija ja Kuorma-autojen Tilaustoimiston (KTT) perustajajäseniä, äiti työskenteli 1950-luvulta alkaen kaupan alalla ja Keskon paitatehtaassa. KTT sijaitsi vuonna 1946 Loviisankadun ja Vesijärvenkadun risteyksessä olevalla tontilla. Tämä pieni rakennus korvattiin myöhemmin isommalla toimistorakennuksella, missä oli odotushuone kuljettajille ja heidän apumiehilleen, alla kuva vuodelta 1949.
Opiskelua ja töitä sekä Signal
Kaarna kävi Kivimaan kansakoulua vuosina 1950-54, kirjoitti ylioppilaaksi Lahden lyseosta 1964. Tosin hän piti välivuoden lyseosta vuosien 1960-61 välillä oltuaan muurari Järveläisen päätoimisena hanslankarina. Kaarna valmistui merkonomiksi Lahden kauppaopistosta vuonna 1965.
Armeijan jälkeen Kaarna aloitti vuonna 1966 Etelä-Suomen Sanomissa ilmoitustoimittajana. Työura kesti siellä aina vuoteen 1989 asti. Toimenkuvaan kuuluivat tekstien kirjoittaminen asiakkaille ja ilmoitusten ulkoasun suunnittelu eli hän leiskasi niitä. Esimerkiksi kaikki Kausi-asun etusivun ja sisäsivujen ilmoitukset olivat Raimon käsialaa neljännesvuosisadan ajan. Monet muutkin lahtelaisyritysten edustajat olivat vakituisia vierailijoita hänen työhuoneessaan, mm. Urheilu-Saarinen, Lahden Konekellari, Lahden Rengas ja Varaosa. Kaarna oli sivutoimisesti myös Esan Kirjapaino Oy:n sisäinen tiedotussihteeri ja henkilökuntalehti ESAn päätoimittaja, hän suunnitteli levikkiosastolle julisteita, markkinointimateriaalia, taittoi siviilipainon asiakkaille lehtiä jne.
Vuonna 1989 Kaarna ryhtyi päätoimiseksi yksityisyrittäjäksi. Yrityksen nimi oli Toiminimi Moniposti – lehtien julkaisutoimintaa ja postimyynti. Hän oli jo lyseolaisena vuonna 1960 perustanut oman SIGNAL-lehtensä filatelisteille ja kirjeenvaihdon ystäville. Signal oli 1980-luvulla värikäs ESS:n offsetrotaatiossa painettu englanninkielinen tabloid-lehti, 40 sivua, painos jopa 10 000 kappaletta. Kaikkiaan Kaarna painatti ja postitti yhteensä 380 000 paperi-Signalia yli sataan eri maahan, posti toi hänelle 180 000 kirjettä. Nykyään lehti ilmestyy vain internetissä.
Lahden asialla
Tietoa Lahdesta ja lahtelaisuudesta voi nykyään jakaa ympäri maailmaa helposti internetissä erityisesti sosiaalisen median kautta. Vuodesta 2002 alkaen Kaarna on julkaissut internetissä omaa lahtelaista.net webbisivustoaan. Se sisältää runsaasti valokuvia ja muisteluita lahtelaisesta elämänmenosta, mm. yli 1 000 hienoa kuvaa paikallisista rakennuksista, näkymistä, ilmakuvia eri kaupunginosista, ihmisistä työssään.
Kaarnalle lahtelaisuus merkitsee kotiseututiedon keräämistä, sata vuotta vanhoja postikortteja ja kirjekuoria, 1930-luvun lahtelaisia tulitikkuetikettejä, vanhoja Mallasjuoman esitteitä, etikettejä, kaljakoreja, pulloja, rakennusten vanhoja kuvia, kaikkea mahdollista lahtelaista tai Lahdessa valmistettua, kirjoja, lehtiä, valokuvia.
Kaarna teki muutama vuosi sitten todellisen löydön: pahvilaatikollinen Lahti-dioja. Dia-kokoelma sisältää useita satoja kuvia, ja ne sijoittuvat Lahteen ja ympäristöön pääasiassa 1970-80-luvuille. Kaarnalle diojen kännykällä uudelleen kuvaaminen ja digitointi veivät viikkotolkulla aikaa, mutta nyt ne ovat kaikkien lahtelaisten katseltavissa. Kaarna onkin ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jossa hän on ahkerasti jakanut digitoitujen diojen lisäksi muita kuvia Lahdesta.
Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä Kaarna kannustaa jakamaan kuvia. Kaarna on mukana mm. Lahti ennen vanhaan -Facebook-ryhmässä, jossa hän jakaa säännöllisesti Lahteen liittyvää kuva-aineistoa em. etikettien, mainosten, esitteiden muodossa. Lisäksi ryhmän yli 10 000 jäsentä on päässyt nauttimaan Lahti-dioista.
– Jaettu ilo on tuplailo, ajatteli Raimo Lahti-dioja löytäessään. – Kaikesta kuvat ja tiedot talteen ja somen kautta yleiseen jakoon, oppia ikä kaikki! Yhdessä se onnistuu.
Lisätietoja: lahtelaista.net