Vuoden lahtelainen 2012: galleristi Riitta Nuorivaara-Luhtanen

Lahti-seura , joka on perustettu v. 1946, on vuodesta 1981 nimennyt vuosijuhlassaan  Vuoden lahtelaisen.
Ensimmäinen Vuoden lahtelainen oli Lahden Kansainvälisen Urkuviikon perustaja, diplomiurkuri Aimo Känkänen, jonka 90-vuotisjuhlakonsertti oli viime keväänä ensin Helsingissä ja sitten urkuviikon aikana Lahdessa.

Vuoden lahtelaisten joukossa on eri aloilla ansioituneita lahtelaisia, mukana yritysjohtajia, mutta runsaasti myös eri kulttuurialoilla toimineita lahtelaisia.

Lahti on ollut Suomessa merkittävä kuvataide- ja muotoilukaupunki, ja on toivottavasti  sitä edelleen. Lahti-seura toivoo, että Taideinstituutin toiminta voi jossain muodossa jatkua. Taideinstituutin valitettavaa lopettamispäätöstä käsiteltiin yhdistyksen Hollolan Lahti -lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa.

Kun lahtelaiset kuvataitelijat pitivät sotavuosien jälkeen ensimmäisen näyttelyn, se järjestettiin Rautatienkadun kahvila Ylä-Oululaisen tiloissa. Muuta paikkaa ei ollut. Tosin nyt ei ole enää tätä kahvilaakaan, se on vain vanhempien lahtelaisten muistoissa. Sittemmin tuli taidemuseo ensin Telan vintille, sitten nykyisiin tiloihin Vesijärvenkadulle. Taidemuseossa on pääasiassa ollut laajoja eri aihealueisiin liittyviä näyttelyitä, joskus tosin lahtelaisen kuvataiteilijan retrospektiivinen näyttely.

Kuvataitelijat tarvitsevat kipeästi  gallerioita, joissa on mahdollista esitellä teoksia tiheämmin aikavälein.

Kotikaupungissamme Lahdessa on galleriaharvinaisuus. Galleria Nuovo  on Suomen toiseksi vanhin galleria ja siinä mielessä ainutlaatuinen, että sen perustaja on ylläpitänyt sitä yhtäjaksoisesti jo yli 35 vuotta. Lahti-seuran hallitus nimesi kokouksessaan 16. syyskuuta Vuoden lahtelaiseksi galleristi  Riitta Nuorivaara-Luhtasen kiitokseksi siitä arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä, mitä hän on tehnyt sekä taitelijoiden hyväksi  että kuvataiteesta nauttivien iloksi.

Riitta Nuorivaara-Luhtanen perusti Galleria Nuovon ensin kotinsa yhteyteen v. 1977. Ensimmäinen taiteilija oli tuolloin läänintaiteilijana toiminut Matti Koskela, nykyisin professori Matti Koskela. 1980-luvun alussa galleria siirtyi laajempiin tiloihin katutasoon Mariankadun ja Kirkkokadun kulmaukseen.

Galleria Nuovo on tunnettu kautta Suomen. Vieraskirjoista näkee, miten monelta paikkakunnalta on näyttelyissä kävijöitä, mukana myös ulkomaalaisten kävijöiden nimikirjoituksia ja tervehdyksiä. Riitta Nuorivaara-Luhtanen  seuraa galleristina aktiivisesti, mitä taiteen saralla tapahtuu. Mm. Tero Laaksosen, Lauri Laineen, Jukka Mäkelän ja Nanna Suden ensimmäiset yksityisnäyttelyt ovat olleet Galleria Nuovossa.  Jo nimeä saaneiden taitelijoiden määrä on ollut vuosien aikana huima. Mainittakoon vaikkapa Matti Koskelan lisäksi Mauno Hartmanin, Reino Hietasen ja Olavi Lanun näyttelyt. Ikimuistoisia ovat myös Lahdessa koulunsa käyneen professori Laila Pullisen näyttelyt galleriassa.

Tänä syksynä avattiin 27. lokakuuta professori Reino Hietasen juhlanäyttely hänen 80-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi.

Riitta Nuorivaara-Luhtanen oli perustamassa valtakunnallista taidegallerioiden yhdistystä, Galleristit ry:tä, jolla on tarkat eettiset ja toiminnalliset säännöt. Galleristit ry on Euroopan taidegalleriayhdistysten liiton FEAGAn jäsen.

Riitta Nuorivaara-Luhtanen on myös Päijät-Hämeen Taidemuseoyhdistys ry:n perustajajäsen.  Vuosittain Vappupäivän tapahtumassa hän on kerännyt rahaa  taidemuseoyhdistyksen stipendirahastoon sekä lasten ja nuorten taidemuseokäynteihin. Stipendirahastosta on jaettu keväisin Lahden taideinstituutin nuorille taitelijoille apurahoja.

Galleria Nuovon yhteistyö monien eturivin taitelijoiden kanssa on tuonut Lahteen monipuolista taidetarjontaa. Pysyvä näyttelyteos tuli gallerian nurkalle kadulle v. 1992, kun siihen pystytettiin Olavi Lanun Paju-veistos.  Galleriassa oli silloin Mauno Hartmanin, Reino Hietasen ja Olavi Lanun kutsunäyttely, kaikki kolme jo professorin arvonimen saaneita.artmanin, Olavi Lanu lahjoittu veistoksen v. 1997 Päijät-Hämeen Taidemuseoyhdis-tyksen Nykytaiteen kokoelmaan.

Aniharva tietää, ehkei osaa aavistaakaan, miten paljon on työtä näyttelyn valmistamisessa. Pitää osata valita taiteilija, sitten teokset, pitää organisoida niiden kuljetus ja sitten ripustus katsojia kiinnostavalla tavalla. Pitää tiedottaa ja markkinoida näyttelyä ja teoksia. Lopuksi on hoidettava näyttelyn purkaminen ja niiden teosten palauttaminen,  joita ei ole myyty. Työ edellyttää intohimoa kuvataiteeseen. Sitä Riitta Nuorivaara-Luhtasella totisesti on. Galleria Nuovon ansiosta meillä lahtelaisilla on ollut yli 35 vuoden ajan mahdollisuus tutustua maksutta monipuolisiin näyttelyihin. Lahti-Seura toivoo, että yhä useampi lahtelainen käyttäisi tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Lahti-Seuran hallitus toivoo että Riitta Nuorivaara-Luhtanen järjestää Galleria Nuovossa vielä pitkään samalla innostuksella ja intohimolla yhä edelleen uusia ja elämyksiä tuottavia näyttelyitä.

Kategoria(t): Tunnustukset, Vuoden lahtelainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa