Julkaisu joulukuu 2019, sivumäärä 20.
Kannen kuva: Talvinen kaupunki (Lahden Kaupunkiympäristö)
Takakansi: Hiihtäjä Vesijärven jäällä (Lahden Kaupunkiympäristö)
Lehden 3/2019 sisältö:
Puheenjohtajan palsta – Sauli Hirvonen
Vuoden lahtelainen: Siiri “Äitee” Rantanen – Lahti-Seura
Hyppy Karpalosta – Kai R. Lehtonen
Kirje Nastolasta – Tuula Leppälä-Koivunen / Nastola-seura
Kansalaisvaikuttamista – Sauli Hirvonen
Sylvia Avellan, Joel Lehtosen rakastettu ja työkumppani – Eija Eskola
Lasten Lahti -yhteenveto – Lahti-Seura
Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen
Vuonna 2019 Lahti-Seura oli monessa mukana. Kirjoitin näistä tapahtumista jo viime lehdessä, mutta käyn tässä vielä muutamia pääkohtia.
Keväällä käynnistynyt Lasten Lahti -hanke alkoi valmistua syksyllä. Kaikille jäsenille postitettu Lasten Lahti -lehti julkaistiin Kino Iiriksessä kaupungin perustamispäivänä 1.11. Paikalle saapui myös kaupunginjohtaja Pekka Timonen kuulostelemaan lasten mietteitä kaupungistamme. Esitimme tilaisuudessa lasten videoista tehdyn koosteen. Tapahtuma oli oikein leppoisa.
Lahti-Seuran sivuilla avautui 1.12. Tulevaisuuden Lahti -verkkonäyttely, joka koostuu 16 piirustuksesta. Projektista lisää sivulla 23.
Siiri Rantanen ja syyskokous
Syyskokous pidettiin 27.11.m ja seuran hallitus sai kaksi uutta jäsentä Eva Sirenin ja Ari-Veli Iso-Nikkilän. Tervetuloa mukaan toimintaan. Omastani ja seuran puolesta kiitos Leena Sorvalille ja Ulla Koskinen-Laineelle kuluneista vuosista ja kaikesta työstä Lahti-Seuran hyväksi.
Toimin ensi vuonna seuran puheenjohtajana. Kiitos luottamuksesta sekä positiivisesta palautteesta. Näistä lähtökohdista on mukava jatkaa vuonna 2020.
Kokoukseen jälkeen koettiin hieno hetki, kun Vuoden lahtelainen 2019 -tunnustus ojennettiin Siiri ”Äitee” Rantaselle. Lämpimät onnittelut ”Äiteelle” ja toivomme kaikkea hyvää sekä tietenkin kelpo hiihtokelejä. Vuoden lahtelaisesta enemmän sivuilla 4-7.
Tilaisuuden lopuksi Juha Keto piti erinomaisen kiinnostavan esitelmän Vesijärvestä. Aihe herätti paljon kysymyksiä ja keskustelua. Esitelmän alkuun Keto kertoi järven synnystä ja ihmisten saapumiseen sen rannoille. Aikoinaan niin kirkkaan ja kalaisen järven kunto romahti 1900-luvulla asumisen ja teollisuuden myötä. Asialle omistautuneiden Vesijärvi-aktiivien – henkilöiden ja yhteisöjen – määrätietoisten toimenpiteiden ansiosta tilanne on tänä päivänä parempi. Kunnostusprojekteja ovat rahoittaneet pääasiassa Lahden kaupunki ja EU. Toivottavasti osaamme tulevaisuudessakin arvostaa ainutlaatuista kotijärveämme.
Kotiseututyön eri muotoja
Nastola täytti 150 vuotta. Lahti-Seuran sisarseura Nastola-seuran varapuheenjohtaja kertoo (s. 10-13) terveiset itäisestä Lahdesta. Aktiivisen Nastola-seuran toiminta huomioitiin Apolifoorumissa Apolikukalla, tunnustuksena kunnianhimoisen näyttelyn ja tapahtumakokonaisuuden järjestämisestä kesällä 2019 sekä monipuolisesta kotiseutuylpeyttä ylläpitävästä kulttuurityöstä. Lahden alueella todellakin tehdään hienoa työtä kotiseudun eteen, kukin taho sarallaan.
Kotiseututyötä on myös Lahden kaupunkioppaiden kaupunkia tutuksi, niin lahtelaisille kuin vieraillekin, tekemä ansiokas opastoiminta: Kaupungin ihmisiin, tapahtumiin ja rakennuksiin liittyvät elämänmakuiset tarinat ryyditettynä kiinnostavilla faktoilla, avaavat uusia näkökulmia kaupunkiin. Tällaiset opaskierrokset voisivat kuulua vaikka koulujen opetussuunnitelmaan.
Lahti-Seurankin jäsenet pääsivät tutustumaan Lahden kaupungintalon ja sen historiaan, kun Anneli Seppälän opastamana 13.12. kiersimme talon. Kiitos kiinnostavasta kierroksesta.
Lahden seudun oppaat ry järjesti opasnäyttötilaisuuden 14.9.2019. Sain jälleen kutsun tilaisuuteen paikallisarvioitsijana ja tarkoitukseni oli arvioida oppaiden kotiseututuntemusta. Kiersimme bussilla Lahtea ennalta valittua reittiä pitkin ja kierroksen aikana jokaisen oppaan oli suoritettava näyttönsä tietyn ajan kuluessa, missä ikinä bussi siinä vaiheessa reittiä oli. Tilaisuudessa näytön suoritti kuusi opasta, viisi suomenkielellä ja yksi venäjänkielellä, ja kaikki läpäisivät. Onnittelut ja hatunnosto kaikille oppaille, tehtävä ei ole todellakaan helppo.
Hienoa että seuran toiminta kiinnostaa paikallisia medioita: kävin kertomassa kotiseututyöstä Yle Lahden Radiossa 2.12. Käsite kotiseututyö on laaja ja eräänlaista ”työtä” voi olla myös kansalaispalautteen antaminen, josta kirjoitan sivuilla 14-15.
Kiitos kuluneesta vuodesta jäsenillemme sekä kaikille yhteistyökumppaneille. Vuonna 2020 Lahti-Seura jatkaa kotiseututyön tekemistä vakiintuneiden toimintamuodoin, mutta myös uusin avauksin.
Hyvää uutta vuotta!