Hollolan Lahti 1/2019


Julkaisu maaliskuu 2019, sivumäärä 24.
Kannen kuva: Pojat menossa pelaamaan jääpalloa (Tauno Lautamatti / Kuvakiila)

Lehden 1/2019 sisältö:

Puheenjohtajan palsta – Sauli Hirvonen
Seuran asioita – Lahti-Seura
Muistelut – Arimo Rautiainen
Sirkka Lankinen – lahtelainen tahtonainen – Leena Sorvali
Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen työmme – Leena Sorvali
Lahden historia on teatteritekijän aarreaitta – Timo Taulo (Haastattelu Sauli Hirvonen)
Syntynyt ja kasvanut Lahden torin laidalla – Kai R. Lehtonen
Lennokkikilpailu – Kai R. Lehtonen
Kesätoimittajana Lahti-lehdessä – Kai R. Lehtonen
Lahden kuvia – Lahden tekninen ja ympäristötoimiala

Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen

Vuosi 2019 on Lahti-Seuran 73. toimintavuosi. Mitä sitten vuosi tuo tullessaan Lahti-Seuran osalta? Ainakin se, että hallitus tullee esittämään kevätkokouksessa sääntöihin muutamia muutoksia. Nyt ehdotetut muutokset palvelemaan paremmin seuran toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Kovinkaan radikaaleista muutoksista ei ole kyse, mutta antavat jatkossa huomattavasti joustovaraa byrokratian suhteen. Itselläni ei ole tietoa, miltä vuodelta nykyiset säännöt ovat.

Muutokset on hyväksyttävä kahdessa yleiskokouksessa. Tavoitteena on, että muutokset tulevat voimaan vuonna 2020.

Ennen sitä ehtii kuitenkin paljon tapahtua. Vaalilupausten vanavedessä Lahti-Seurakin kertoo satsaavansa lapsiin ja nuoriin. Tosin pelkäksi lupaukseksi ei tämä jää, sillä kuten viime pääkirjoituksessa mainitsin, seura on aloittamassa uutta projektia yhteistyössä koululaisten kanssa. Ullat Lilius ja Koskinen-Laine esittelivät alustavat suunnitelmansa hallitukselle. Myöhemmin saanemme tuloksia nähtäville. Niistä enemmän syksyllä.

Lisäksi aiemmilta vuosilta tuttu tunnustus eli Vuoden nuori lahtelainen jaetaan tänäkin vuonna. Valinta on jo kymmenes kerta. Ensimmäinen jakotilaisuus oli Lahden stadionilla FC Lahden ottelussa tuhatpäisen yleisön edessä. Tuolloin kävimme Timo Peipon kanssa ojentamassa ensimmäisen tunnustuksen ja stipendin lauluyhtye Enchantille.

Aika ajoin vanhoja Hollolan Lahti -lehtiä selatessa huomaa ihmettelevänsä ajan kulumista. Monesti havahtuu siihen, että jostakin tapahtumasta on jo viisi vuotta, ei suonkaa vain vuotta. Lehti onkin erinomainen tapa jäsentää yhdistyksen tapahtumia ja toimintaa: Mitkä asiat ovat muuttunut, ja mitkä ja minkälaiset toiminnan muodot ovat säilyneet. Hollolan Lahti -lehti on tärkeä väline tallentaa ja jakaa lahtelaista perinnetietoa ja samalla lehti kertoo yhdistyksen toiminnasta.

Myös tasavuodet ja merkkipäivät ovat hyviä hetkiä miettiä menneisyyttä ja tulevaisuutta. Mainittakoon Salpausselän kirjailijat ry, joka täytti 40 vuotta. Helmikuisessa yleiskokouksessa yhdistys valitsi kunniajäsenikseen Onerva Vartiaisen ja Jouko Tallimäen. Onneksi olkoon!

Lahden seudun sukututkijat täytti niin ikään 40 vuotta ja juhlallisuuksiin osallistui seuramme varapuheenjohtaja Janne Ridanpää, ja onnittelut omastanikin puolestani. Lahden seudun sukututkimusseuran toiminta on ollut aktiivista ja erittäin monipuolista. Ihmiset ovat kiinnostuneet sukujuuristaan, mutta yhdistyksen toiminta on laajemminkin ottanut toimintaansa kotiseututyön eri alueita. Tällainen aktiivisuus palvelee koko kotiseutukenttää ja toivottavasti heijastunee muidenkin kotiseutuyhdistysten toimintaan.

Lehdestä

Voinen ilokseni (?) todeta, etten ole tämänkertaiseen lehteen juurikaan itse kirjoittanut vaan lehden sisältö on koostettu muilta kirjoittajilta.

Hallituksen jäsenemme Leena Sorvalin artikkeli kertoo lahtelaisesta voimanaisesta Sirkka Lankisesta. Kirjoitus on sekä kiinnostava henkilökuva, että myös katsaus lahtelaiseen päätöksentekokulttuuriin. Mainittakoon, että Lahti-Seura valitsi Lankisen vuoden lahtelaiseksi vuonna 1995.

Kai R. Lehtonen rikastuttaa jälleen lehteämme muisteluillaan. Peräti kolme artikkelia kertovat Lehtosen Lahden ajoista ja ne tuovat monin vivahtein henkilökohtaisia kokemuksia tähän päivään. Lehtosen juttuja julkaistaan tulevissa lehdissäkin.

Tässä lehdessä on myös muutama muistelu Arimo Rautiaiselta.

Lahden historiaa eläväksi tekevä Timo Taulo avaa käsikirjoittamiaan ja ohjaamiaan kesäteatterinäytöksiä. Kuten jo tiedämme, ensi kesänä on tulossa jälleen uusi Lahti-trilogia.

Viime kesän trilogia oli myös ehdokkaana Aukusti-palkinnon saajaksi. Vuoden 2018 voittajaksi selviytyi kuitenkin Keijo Skipparin ja Tertta Saarikon Lemmenlatu-elokuva, josta enemmän seuraavalla sivulla.

Lehteen liittyen sain seuran Facebookin kautta kuvan, jossa oli vanhan Hollolan Lahti -lehden kansi. Se ei sinänsä ole erikoista, mutta kun se oli

ja kantajan luvalla julkaisen lehdessä.

Oen julkaissut Kotiseututatuointeihin liittyvän kirjan. 28 Lahti-tatuointia 20 henkilöltä. Se on osana kolmen Lahti-kirjan sarjaa, joista kaksi muuta kuvakirjaa julkaisen kuluvana/tulevana vuotena.

Muutamia tapahtumia

Palatakseni vielä tapahtumiin. Pääkirjoitus ei noudattelisi vakiintunutta kaavaa, jos en mainitsisi tulevia Lahti-Seuran filmiesityksiä ja valokuvanäyttelyitä.

Lahti-filmiviikot ovat toukokuussa neljän esityskerran verran. Näytös sisältää kolme mielenkiintoista dokumenttia. Ensimmäinen näytös on osana Nastola-viikon ohjelmistoa, joten mm. markkinointia on tehty yhteistyössä Minun Nastolani -hankkeen kanssa. Lisätietoja takasivulla.

Lahtelaisten oma elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna lauantaina 6.4.2019 ja paikka on tietysti Kino Iiris. Viime vuoden tapaan Tammisali toimii festarin kahvilana ja kahvipannun lisäksi esillä on ainakin Lahti-valokuvia.

Lehden kannessa komeilee tälläkin kertaa Tauno Lautamatin tyylikäs talvinen valokuva. Hänen kuvistaan on tulossa näyttelyitä maalis-huhtikuussa Kino Iiriksen aulaan.

Tervetuloa kevätkokoukseen 27.3.2019 Tammisaliin. Kokouksen jälkeen on esitelmä, mutta aihe on vielä tätä kirjoitettaessa auki.

Olkoon seuran vuosi jälleen toiminnaltaan rikas. Ainakin pääsemme jatkojalostamaan vanhoja projekteja ja kohtaamaan uusia haasteita!

Kategoria(t): Hollolan Lahti, Julkaisut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.