Vierailu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan

Retki Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan to 11.5.2023 klo 12 – 14.

Reissuun on ennakkoilmoittautuminen. Lähetä ilmoittautuminen osoitteeseen lahti.seura@gmail.com 28.4. mennessä.

Kierrokselle ilmainen sisäänpääsy, mutta jokainen hoitaa matkan paikalle omatoimisesti.

Tarkemmat ohjeet alempana.


Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ry (lyh. SKS) on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura. SKS on kansallinen muistiorganisaatio, kansainvälinen tutkimuslaitos ja valtakunnallinen kulttuurijärjestö. Elias Lönnrot keksi sanan kirjallisuus seuran nimeä varten.

SKS:n keskeistoiminnot liittyvät kansanperinteen, kielen ja kirjallisuuden tutkimukseen ja tunnetuksi tekemiseen. SKS:ssa on suomalaisen perinteentutkimuksen ja kirjallisen kulttuurin arkisto, tieteellinen kirjasto ja tutkimusosasto. SKS:ssa toimii myös FILI – Kirjallisuuden tiedotuskeskus. SKS on tieto- ja tieteellisen kirjallisuuden kustantaja, sekä julkaisee myös Suomen kansallisbiografiaa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmiin on kerätty sukupolvien saatossa ainutlaatuinen suullisen ja kirjallisen kulttuuriperinnön kokoelma, joka karttuu edelleen. Vuonna 2022 SKS toteutti pitkäaikaisen haaveensa, kun päärakennuksen yhteyteen Helsingin Kruununhakaan valmistui maanalainen arkisto- ja kirjastomakasiini. Aiemmin useassa eri osoitteessa sijainneet kokoelmat on nyt tuotu yhteen, ja seura palvelee asiakkaitaan Helsingissä saman katon alla, osoitteessa Hallituskatu 1. SKS:n kirjasto ja arkisto ovat kaikille avoimia palveluita.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää meiltä, ”ihan tavallisilta suomalaisilta” muistitietoa, johon voi lähettää omia muistelmiaan halutessaan kuka tahansa henkilö. Seuran kotisivuilla julkaistaan ohjeita tallentamiseen, mutta ihan henkilökohtaisesti ohjeita meille annetaan vierailun yhteydessä. Kotisivut: finlit.fi

Kun lähetämme Seuralle omia, henkilökohtaisia kokemuksiamme muisteluiden muodossa, myös tulevat sukupolvet saavat tietoa nykyään elävien ihmisten kokemuksista. Olen ollut mukana Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran muistitietokeruussa jo parikymmentä vuotta, sillä vaikkei ehkä ketään kiinnosta elämäni henkilökohtaisesti, kirjoituksistani joku saattaa löytää ajankuvaa. Minulle muistitietokeruu tuli tutuksi äitini kautta, joka 1980-luvulla lähetti Seuralle omia muistitietojaan.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran asiantuntijoiden keralla seuran omassa toimipisteessä on mielenkiintoista nähdä ja kuulla Seuran monipuolisesta ja monipolvisesta taipaleesta vuodesta 1831 lähtien tähän päivään saakka. Ellei tällaista muistitietokeruuta Suomessa olisi, mistä saisimme lukea jo menneitten sukupolvien, mutta myös nykyisen sukupolven tapahtumista, tilanteista ja elämästä yleensä?

Helsingin reissuun on ennakkoilmoittautuminen

Lähetä ilmoittautuminen osoitteeseen lahti.seura@gmail.com.
Ilmoittautumiseksi riittää nimesi ja mahdollisten muiden mukanasi osallistuvien nimet. Lisäksi voit mainita mitä seuraa/yhdistystä edustat.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 28.4.2023, jonka jälkeen ilmoitamme Suomalaiselle Kirjallisuuden Seuralle tarkan osallistujamäärän. Jokainen osallistuja hoitaa itse matkansa Helsinkiin tapaamispaikkaamme Suomen Kirjallisuuden Seura, Hallituskatu 1, 00170 Helsinki.

Tavataan pääsisäänkäynnin edustalla klo 11.50, ja mennään yhdessä sisälle taloon.

Tervetuloa jännittävälle aikamatkalle Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan yhdessä Lahti-Seuran kanssa!

Anneli Seppälä
yhd. sihteeri

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.