Riku Routo, lahtelainen yrittäjä. Routoa luonnehditaan ennakkoluulottomaksi ja luovaksi visionääriksi, joka saa ahkeruuden ja sinnikkyyden ansiosta asioita tapahtumaan. Routo on arvostettu tekijä alallaan, jonka mottona on “Haaveet on tehty toteutettavaksi.”
Routo kertoo syntyneensä yrittäjäksi. Jo pienenä poikana hän keräsi kastematoja ja myi niitä. Kovin bisnes oli kuparihylsyjen myynti. Niistä tienatuilla rahoilla Routo osti ensimmäisen moottoripyöränsä erittäin nuorena salaa vanhemmiltaan. Routo on ollut intohimoinen moto-risti jo lapsesta alkaen. Kilpailemisen hän joutui käden vammautumisen vuoksi lopettamaan jo vuonna 1983. Harrastus on kuitenkin jatkunut tähän päivään asti. Routo kokee yrittämisen sekä harrastamiseksi että työksi.
Routo pitää myös luentoja yrittämisestä Speakers Forumin palkkalistoilla.
Vuonna 1980 hän aloitti moottoripyörien myynnin. Routo perusti 1980-luvulla kavereidensa Sakke Järvenpään ja Mato Valtosen kanssa Lahteen moottoripyöräkaupan. Riku Motor -myymälää arvostetaan alan piireissä. Se on lahtelainen käsite, myös niille, jotka eivät moottoripyörää omistaisikaan. Lisäksi Routo pyörittää Suomen Moottoripyörämuseota ja maailman ensimmäistä Ace Corner-ravintolaa Lontoon ulkopuolella.
Routo on elämäntyöllään tehnyt tunnetuksi paitsi yritystään ja itseään, myös Lahtea ja kansain-välisellä mittapuulla Suomea. Hän on vieraillut lukuisissa moottoripyörätapahtumissa ympäri maailmaa, palkittu Amerikassa Venäjältä hankkimansa, Japanissa 1935 Harley-Davidson lisenssillä valmistetun sivuvaunullisen RikuO -pyöränsä kanssa, soittanut moottoripyörällä urkuja Motorgan-konsertissa, järjestänyt lukuisia moottoripyörätapahtumia Lahdessa, kuten valtakunnalliset moottoripyörämessut, joihin myytiin 43 000 pääsylippua. Rikun luona on myös vieraillut Discover kanavalta tuttu Paul Teutul American Chopper -sarjasta. Lahdesta kuvattiin yksi jakso. Kansainvälisten yhteyksien ansiosta Pietarin prätkämessut palkkasivat Roudon konsultiksi vuonna 2009 ensimmäisille isoille moottoripyörämessuille.
Niemeen Routo perusti Suomen ensimmäisen moottoripyörämuseon, joka avattiin vuonna 2011. Museo on kansainvälisestikin hyvin tunnettu, ja Routo on laskenut, että museo ja oheistapahtumat, kuten keikat, tuovat Lahteen enemmän turisteja kuin Salppurin kisat. Tänä vuonna museossa on vieraillut ihmisiä 34:stä eri maasta. Suomen Moottoripyörämuseo on sijalla 1. Lahden nähtävyyksissä TripAdvisor-sivustolla. Ace Corner -ravintola on Lahden kolmen parhaan joukossa.
Moottoripyörämuseo on mukana Suomi 100 -projektissa. Tällä hetkellä museo kerää moottoripyöriä, valokuvia ja muuta rekvisiittaa MP 17 -messujen historianäyttelyyn helmikuussa 2017. Moottoripyörät ja muu rekvisiitta ovat esillä myös Moottoripyörä Suomessa 100 vuotta -näyttelyssä Lahdessa ensi vuonna.
Viikolla 43 julkaisitiin Kaijan Koon ja Cheekin musiikkivideo Nää yöt ei anna armoo, joka on kuvattu Ace Cornerin pihalla. Ajokauden päättäjäisissä vieraili Fast ’N Loud -televisiosarjasta tuttu Richard Rawlings, joka osti myös 60-luvun Huqswarna mopon.
Moottoripyörämuseota perustaessaan Routo aloitti yhteistyön Lahden ammattikorkeakoulun kanssa, ja siitä lähtien Moottoripyörämuseolla on ollut harjoittelijoita säännöllisesti. Opiskelijat ovat tehneet mm. yritysportfolioita ja opinnäytetöitä.
Routo on aktiivisesti mukana ajo- ja nuorisokasvatuksessa, mm. hän piti lasten motorcross koulua 9 vuotta. Hän on osallistunut myös erilaisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi Lahden kaupungin nuorisotoimen järjestämään ”Mopo karkaa käsistä” –tapahtumaan, jonka aiheena oli liikenneturvallisuus. Lisäksi hän toimii kummina Moottoripaja-hankkeessa.
Routo on myös tunnettu vanhojen rakennusten vaalijana. Lahden Kaupunkikulttuuriseura palkitsi Roudon kaupunkikulttuuritekopalkinnolla vuonna 2006 erityisesti ansioistaan vanhojen rakennusten kunnostajana.
Vesijärvenkadun funkis-huoltoasema oli ollut Roudon haave jo 1970-luvulla, ja vuonna 1995 haave toteutui.
Moisionkadulta hän kunnosti vanhan makasiinirakennuksen.
Viimeisimpänä Routo saneerasi Niemessä sijaitsevan rakennuksen moottoripyörämuseoksi ja Ace Cafe -ravintolaksi. Rakennus on Niemen vanha puukuivaamo. Uudisrakennus haluttiin tehdä vanhan rakennuksen kanssa samaan henkeen, joten julkisivut muurattiin 1930-luvulla valmistetuista Mallasjuoman tiilistä. Samalla taltioitiin osa Lahden historiaa.
Kesällä 2016 toteutettiin Roudon ideoima Aikamatka Suomen Chicagoon -kierros, jossa kaupungin historian karumpaa puolta nostetaan esiin yllättävillä tarinoilla höystetyillä bussikierroksilla. 1960-luvun retrobussin ja Lahden värikkäitä vaiheita kokeneiden oppaiden toivotaan houkuttelevaan kaupunkiin muitakin kuin urheiluturisteja.