Vuoden lahtelainen 2007: Limnologi Juha Keto

Lahti-seuran hallitus on nimennyt Vuoden lahtelaiseksi 2007 maat. ja metsät. maisterin, limnologi Juha Kedon (s. 1945). Asikkalassa syntynyt Juha Keto on tehnyt pitkän päivätyön Vesijärven kunnostushankkeissa. Hänen omakohtaiset muistot Vesijärvestä ulottuvat 1940-luvun lopulle ja hän tutki sen tilaa jo yliopistollisissa opinnäytetöissään.

Vesijärven arvo lahtelaisille korostui kenties viimeistään silloin, kun se oli kuormitettu kaupungin jätevesillä lähes sietämättömään pisteeseen. Järven kunnostus aloitettiin 1970-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen puolivälissä otettiin järven eteläosissa käyttöön biomanipulaatio eli ekologinen kunnostus, jonka näkyvin puolestapuhuja oli Juha Keto. Vuosien 1987-94 Vesijärvi-projektissa menetelmä levitettiin koko järven alueelle erinomaisin tuloksin. Lahtelaiset ja muutkin järven vaikutuspiirissä olleet saivat sen ikään kuin uudelleen käyttöönsä. Hiljattain päättyi toinen Vesijärvi-projekti ja järven tulevaisuuden varalta on muodostettu erityinen Vesijärvi-säätiö. Nyt tiedostetaan, että Vesijärven hyvinvointi vaatii jatkuvia toimenpiteitä kuormituksen keventämiseksi.

Juha Kedon näkyvän ja määrätietoisen toiminnan tuloksena aikoinaan Suomen saastunein järvi on nykyisin niin kansallinen kuin kansainvälinenkin vesiensuojelun malliesimerkki. Lahti-seura haluaa Vuoden lahtelainen -nimityksellä kiittää Juha Ketoa meille kaikille tärkeän Vesijärven eteen tehdystä työstä ja erityisen Vesijärvi-hengen nostattamisesta, jossa korostetaan asenteita ja yhteisöllisyyttä järven suojelussa.

Kategoria(t): Tunnustukset, Vuoden lahtelainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa