Kotiseutufilmit-hanke

Projekti on Lahti-Seura ry:n, Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry:n (Kino Iiris) ja Lahden Videokuvaajat ry:n vuonna 2012 käynnistämä hanke analogisten tallennusformaattien digitointi- ja arkistointihanke sekä materiaalin tuottamiseksi esityskuntoon.

Hankkeesta lisätietoa: Kotiseutufilmit

Päijät-Hämeen kotiseutufilmiprojekti – perinnedokumenttien digitointi- ja arkistointihanke

Löytyykö teiltä vanhoja elokuvia, videoita, äänitteitä tai valokuvia joilla on paikallishistoriallista arvoa?

Hankkeen tarkoituksena on kerätä lahtelaisten yksityishenkilöiden, yritysten, yhteisöjen ym. tahojen hallussa olevaa filmi-, video-, äänite- ja valokuvamateriaalia, jolla on paikallishistoriallista ja -kulttuurillista arvoa.

Hankkeelle luovutettu materiaali, kaitafilmit, vhs, diat, paperikuvat, äänitallenteet (haastattelut) yms., siirretään digimuotoon ja osasta materiaalista muokataan esityskelpoisia dokumentteja, joiden avulla valotetaan Lahden seudun kulttuurin, arkkitehtuurin, teollisuuden sekä talouden kehitystä vuosikymmenien ajalta tähän päivään saakka. Mukaan kelpaavat myös fiktiot, musiikkivideot ja taide-elokuvat, jos niissä ilmenee Lahti, lahtelaisuus tai Päijät-Häme jollain tavalla.

Arkistoon ja esitettäväksi

Pidemmällä aikavälillä tarkoitus on luoda Päijät-Hämeeseen jatkuva audiovisuaalisen perinnemateriaalin tuotantojärjestelmä ja digitaalinen tallennus- ja arkistointijärjestelmä. Dokumentit olisivat jatkuvasti saatavilla asukkaiden, järjestöjen ja tutkijoiden käyttöön internetissä, jolloin materiaalia voidaan hyödyntää mm. paikallishistoriatutkimuksessa. Hankkeen ansiosta pelastetaan vanhaa, kenties jo unohtunutta filmimateriaalia aineistoa jälkipolville, kansalaisten ja tutkijoiden käyttöön.
Valmista esitysmateriaalia esitetään säännöllisesti myös erilaisten maakunnallisten teemapäivien ja -tapahtumien yhteydessä elokuvateatterissa, kulttuuri- ja kotiseututilaisuuksissa.
Hankkeeseen on tähän saakka luovutettu runsaasti filmimateriaalia. Päijät-Hämeessä lienee edelleen filmimateriaalia, joka olisi tarpeellista siirtää pikaisesti digimuotoon, jotta aineisto säilyisi tulevaisuudessa. Materiaalia voi olla esimerkiksi eri yhteisöjen arkistoissa.

Lahti-filmi-iltamat

Lahti-filmien ja -dokumenttien esitykset alkoivat elokuvateatteri Kino Iiriksessä Lahti-Seuran aloitteesta vuonna 2012. Näytösten tarkoitus on näyttää lahtelaisia ja lahtelaisten tekemiä filmejä, dokumentteja ja tallenteita. Osiin näytettävistä filmeistä on saatu esitysoikeus vain Lahti-filminäytöksiin, osa on koostettu kotiseutufilmihankkeeseen saadusta materiaalista.
Näytökset valottavat paikallishistoriaa eri vuosikymmeniltä koottujen lyhytfilmien avulla sekä dokumenteissä esiintyvien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Jokaisen näytöksen ohjelmisto pyritään muodostamaan mahdollisimman laajaksi.
Näytöksiin on aina vapaa pääsy.

Lisätietoa näytöksistä: Lahti-filminäytökset

Hankkeelle avustusta ja tunnustusta

Hanke aloitettiin täysin talkoovoimin, mutta tilanteeseen saatiin huima parannus kun 3.4.2014 Päijät-Hämeen rahasto myönsi Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotisjuhlavuoden apurahana 20 000 euroa paikallishistoriallisen perinne-elokuva- ja dokumenttiprojektin toteuttamiseen.
Videokuvaajien ja PHEK:n edustajat vastaanottivat apurahan vuosijuhlassa Lahden Sibeliustalolla 3.5.2014.
Avustuksen ansiosta saatua ja saatavilla olevaa materiaalia päästään siirtämään digimuotoon ja tuottamaan arkistointi- ja esityskuntoon.

Suomen Kotiseutuliitto valitsi elokuussa 2014 hankkeen Vuoden kotiseututeoksi.

Kategoria(t): Julkaisut, Tallenteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa