Kotiseutufilmit-hanke

Projekti on Lahti-Seura ry:n, Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry:n (Kino Iiris) ja Lahden Videokuvaajat ry:n käynnistämä perinnedokumenttihanke.

Hankkeesta lisätietoa:
Kotiseutufilmit.fi
Facebook-sivu

Päijät-Hämeen kotiseutufilmiprojekti – perinnedokumenttien digitointi- ja arkistointihanke

Löytyykö teiltä vanhoja elokuvia, videoita, äänitteitä tai valokuvia joilla on paikallishistoriallista arvoa?

Hankkeen tarkoituksena on kerätä lahtelaisten yksityishenkilöiden, yritysten, yhteisöjen ym. tahojen hallussa olevaa filmi-, video-, äänite- ja valokuvamateriaalia, jolla on paikallishistoriallista ja -kulttuurillista arvoa.

Hankkeelle luovutettu materiaali, kaitafilmit, vhs, diat, paperikuvat, äänitallenteet (haastattelut) yms., siirretään digimuotoon ja osasta materiaalista muokataan esityskelpoisia dokumentteja, joiden avulla valotetaan Lahden seudun kulttuurin, arkkitehtuurin, teollisuuden sekä talouden kehitystä vuosikymmenien ajalta tähän päivään saakka. Mukaan kelpaavat myös fiktiot, musiikkivideot ja taide-elokuvat, jos niissä ilmenee Lahti, lahtelaisuus tai Päijät-Häme jollain tavalla.

Arkistoon ja esitettäväksi

Pidemmällä aikavälillä tarkoitus on luoda Päijät-Hämeeseen jatkuva audiovisuaalisen perinnemateriaalin tuotantojärjestelmä ja digitaalinen tallennus- ja arkistointijärjestelmä. Dokumentit olisivat jatkuvasti saatavilla asukkaiden, järjestöjen ja tutkijoiden käyttöön internetissä, jolloin materiaalia voidaan hyödyntää mm. paikallishistoriatutkimuksessa. Hankkeen ansiosta pelastetaan vanhaa, kenties jo unohtunutta filmimateriaalia aineistoa jälkipolville, kansalaisten ja tutkijoiden käyttöön.
Valmista esitysmateriaalia esitetään säännöllisesti myös erilaisten maakunnallisten teemapäivien ja -tapahtumien yhteydessä elokuvateatterissa, kulttuuri- ja kotiseututilaisuuksissa.

Digitointi tarpeen

Vaikka hankkeesta on tiedotettu lähinna vain yhdistysten omien nettisivujen kautta ja projektissa olevien henkilöiden omien kontaktien kautta, hankkeeseen on tähän saakka luovutettu runsaasti filmimateriaalia.
Päijät-Hämeessä on paljon filmimateriaalia, joka olisi tarpeellista siirtää pikaisesti digimuotoon, jotta aineisto säilyisi tulevaisuudessa. Materiaalia tiedetään olevan mm. eri yhteisöjen arkistoissa.
Lahden Videokuvaajien Aatos Suomilammi on tehnyt jo saadusta materiaalista kaksi dvd-julkaisua ja osa dvd:llä olevasta materiaalista on esitetty Lahti-filmi -iltamissa, josta tuonnempana.

Hankkeelle avustusta ja tunnustusta

Hanketta on viety toistaiseksi eteenpäin täysin talkoovoimin, mutta tilanteeseen saatiin huima parannus kun 3.4.2014 Päijät-Hämeen rahasto myönsi Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotisjuhlavuoden apurahana 20 000 euroa paikallishistoriallisen perinne-elokuva- ja dokumenttiprojektin toteuttamiseen.
Videokuvaajien ja PHEK:n edustajat vastaanottivat apurahan vuosijuhlassa Lahden Sibeliustalolla 3.5.2014.
Avustuksen ansiosta saatua ja saatavilla olevaa materiaalia päästään kuluvana ja tulevina vuosina siirtämään digimuotoon ja saattamaan arkistointi- ja esityskuntoon.

Suomen Kotiseutuliitto valitsi elokuussa 2014 hankkeen Vuoden kotiseututeoksi.

Lahti-filmi -iltamat

Perinnefilmiprojektin sivutuotteena syntyi Lahti-filmi -iltamat elokuvateatteri Kino Iirikseen. Iltamien tarkoitus on näyttää lahtelaisia ja lahtelaisten tekemiä filmejä, dokumentteja ja tallenteita. Osiin näytettävistä filmeistä on saatu esitysoikeus vain Lahti-filmi -näytöksiin, osa on koostettu kotiseutufilmihankkeeseen saadusta materiaalista.
Näytökset valottavat paikallishistoriaa eri vuosikymmeniltä koottujen lyhytfilmien avulla sekä dokumenteissä esiintyvien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Jokaisen näytöksen ohjelmisto pyritään muodostamaan mahdollisimman laajaksi.

Kategoria(t): Julkaisut, Tallenteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

− 1 = viisi