Hollolan Lahti 1/2018


Julkaistu huhtikuussa 2018, sivumäärä 20.
Kannen kuva: Teivaanmäeltä kaupungille (värikansi, alkuper. Tekninen ja ympäristötoimiala)

Lehden 1/2018 sisältö:
Jäsenasioita – Lahti-Seura & Sauli Hirvonen
Haastatteluissa: Sanomalahti & Lahen Ajat – Sauli Hirvonen
Kun särkiä katiskalla kalasteltiin – Kai R. Lehtonen
Lahti kartalla – Sauli Hirvonen
Selvitys Ylisen Viipurintien linjauksista – Lahden kaupunginmuseo / Sauli Hirvonen
Heinolantie – Matti Oijala
Nastolan historia IV – Ville Eerola

Puheenjohtajan palsta / päätoimittajalta – Sauli Hirvonen

Kotiseututyön äärellä

Vuosi 2018 on Lahti-Seuran 72. toimintavuosi, ja seura jatkanee vakiintuneiden toimintamuodoin. Mitä ne ovat? Tällaista pohdintaa on käyty viime aikoina paljonkin seuran hallituksen jäsenten kesken. Toki aihe toistuu usein myös Puheenjohtajan palstalla sekä syys- ja kevätkokouksissa. Toinen poltteleva ikuisuuskysymys on se, miten saada uusia ihmisiä mukaan toimintaan. Kiinnostus lähtee aina henkilöstä itsestään, mutta yhdistystä olisi myös osattava ”myydä”. Meidän kotiseututoimijoiden on hyvä miettiä, mitä on kotiseututyö, miten sitä toteutetaan ja mitä tarjottavaa yhdistyksillä itseasiassa on? Miksi Lahti-Seura olisi kiinnostava ja mitä seuralla on tarjottavanaan? Siinä jokaiselle mietittävää. Tähän palaamme seuraavassa lehdessä.

Samanlaista ajatustenvaihtoa käytiin myös Kotiseutuliiton ja Päijät-Hämeen liiton järjestämässä maakunnallisten kotiseututoimijoiden tapaamisessa maaliskuun lopulla. Kotiseutuliiton toiminnanjohtajan avauspuheenvuorossa Riitta Vanhatalo kertoi liiton toiminnasta, mutta myös yleisesti kotiseututyöhon liittyvistä mahdollisuuksista ja haasteista. Näitä aiheita pohdiskeli puheenvuorossaan myös Lahti-Seuran entinen puheenjohtaja ja Kotiseutuliiton valtuuston jäsen Martti K. Lehto. Kuusi vuotta valtuustossa olleelle Lehdon tilalle valittiin tilaisuudessa uusi Päijät-Hämeen edustaja asikkalalainen Ilkka Murto.

Tapahtumia ja tilaisuuksia

Lahti-Seuran sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin tuttuun tyyliin Kino Iiriksen Tammisalissa. Tilit hyväksyttiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus. Toiminnantarkastuksen tekivät Leena Niemimäki ja Pekka Suhonen, kiitos heille!
Kokouksen jälkeen Lahden seudun sukututkijoiden puheenjohtaja Esa Yrjölä kertoi yhdistyksen toiminnasta. Viime vuosikymmenillä sukututkimus on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja tällainen aktiivisuus heijastuu myös sukututkijoiden toimintaan. Lahden sukututkijoissa on hyvä tekemisen meininki. Toimintaan kuuluu paljon monipuolista aktiviteettia kuten erilaisia tilaisuuksia, esitelmiä ja keskustelutilaisuuksia sekä retkiä ja vierailuita. Kotiseututyötä parhaimmillaan!
Lahti-Seurassakin olemme puuhailleet jälleen muutakin kuin kokoustaneet. Kino Iiris -teatterin aulassa on ollut vuoden alusta asti karttanäyttely, joka oli jatkoa kirjaston näyttelylle. Lisäksi aulassa on runsaasti Seppo Toivosen valokuvia.
Huhtikuun alussa lahtelaisessa Kinos-elokuvafestivaalissa paikallisuus oli (jälleen) hyvin esillä. Kino Iiriksessä esitettiin sähköisessä muodossa vanhoja Lahti-valokuvia ja Lahti-tatuointikuvia.
Lahti-filmejä pyöräytettiin jälleen helmi-maaliskuussa ja jälleen kesäkuussa uusintanäytöksenä.
Lahden kaupunginteatteri järjesti Lahti 1918 -kuunnelmien ensi-illan Eero-näyttämöllä 12.3. Ne julkaistiin hiljattain myös Lahtikartalla.fi-sivulla.
Kartta-aihetta sivuaa myös Lahden kaupunginmuseon julkaisema selvitys Ylisen Viipurin linjauksesta, jonka aloitteentekijänä oli Lahti-Seura. Tästä kirjoitan enemmän sivulta 12 alkaen.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta jää eläkkeelle 1.5.2018. Lahti-Seuran hallituksen jäsen Ulla Lilius osallistui seuran edustajana kaupunginjohtajan läksiäiskahvitteluun. Seura teki myös nimellisen lahjoituksen Vesijärvi-säätiölle.

Kaupunki kehittyy

Lahden kaupungin järjestämät yhdistystapaamiset jatkuivat 5.4. Lahden historiallisella museolla. Paikalla oli eri yhdistysten edustajia sekä kaupungin virkamiehiä, yhteensä toistakymmentä henkeä. Ehkä ensi kerralla on mukana joku poliittinen päättäjäkin, näin ainakin toivottiin.
Keskustelua käytiin pitkälti kaavoitukseen liittyvissä asioissa, pääpainon ollessa luontoarvoissa. Keskustelua herätti myös kaupungin sosiaaliset haasteet sekä yleisesti kaupungin kehitys ja sen suunta.

Kaupungin kehitystä voidaan mitata tietyillä mittareilla, joilla saadaan hyvinvointiin ja talouteen liittyviä tunnuslukuja päätöksenteon avuksi. Se, onko jokin kehityssuunta ”hyvä” vai ”huono”, voi toki olla tulkinnanvarainen: palveluja pystytään tuottamaan entistä tehokkaammin, joka voi olla seurausta keskittämisestä; Kaupunkiin halutaan uusia (veronmaksukykyisiä) asukkaita, samalla tarvitaan kuitenkin uusia investointeja; Kaupungista halutaan urbaani, samalla kuitenkin pitää huolehtia luontoarvoista ja luonnonläheisyyden säilymisestä; Kaupunkikeskustaan halutaan monipuolista ja elinvoimaista yritystoimintaa, ja samalla tilaa epäkaupallisille tapahtumille sekä pelkälle oleilulle.

Tavoitteena on luoda turvallisuuden tai tuttuuden tunnetta, niin että asukkaat tuntevat kuuluvansa johonkin, mikä tuntuu kodilta. Kaupunki on jatkuvassa muutoksessa ja voidaankin todeta, että ”kehitys” on erilaisten intressien yhteensovittamisen lopputulos. Kaupunki on sellainen kuin sen asukkaat.

Malski

Lahden kaupunginvaltuusto päätti äänin 45-14 puoltaa Taide- ja muotoilukeskuksen perustamista Malskille. Päätös on tosin ehdollinen. Sopimukseen kuuluu tilojen vuokraus kaupungille 20 vuodeksi 55 000 kuukausivuokralla, jos tietyt rakennukselle asetetut laatukriteerit täyttyvät. Pitkä sitoutuminen aiheuttaa epäilyksiä hankkeen taloudellista kannattavuudesta.

Maaliskuussa kerrottiin surullisia uutisia. Yksi Malski- projektin voimahahmoista Juhani ”Junnu” Vainio menehtyi 70-vuoden iässä. Vainio oli aikaansaava ja häntä voitiin pitää lahtelaisen yrittelijäisyyden ja toimeliaisuuden perikuvana. Vainio vaikutti mieheltä, joka sai enemmän asioita aikaa kuin palstatilaa. Hän kuului Radio 99:n, nykyisen Radio Voiman, perustajiin toimien vuosina 1987–95 päätoimittajana sekä tuottajana. 1980–1990-luvulla hän oli yksi Lahden Tennis- ja squashkeskuksen, Nick’s Clubin ja Pro Puun käynnistäjistä (ESS 29.3.2018). Lahti-Seura toteutti muutama vuosi sitten Vainion kanssa yhteistyössä Kulmakadun co/Malskin tiloihin Kai R. Lehtosen Lahti-valokuvanäyttelyn.
Lämmin osanotto omaisille.

Kevät, ja kevään jälkeen tulee kesä(teatterit)

Viimein kevät koitti, vaikkakin alkoi vaikuttamaan että se olisi tältä vuodelta peruttu. Kuin huomaamatta päivät pitenevät, ja aamu sarasti yhä aikaisemmin. Aurinko lämmitti, lumetkin alkoivat sulaa. Kesä on taas lähempänä.

Lahdessa on luvassa mielenkiintoinen ja runsas tapahtumakesä. Näistä mainittakoon ainakin Lahti-Heinola-höyryjuna-ajot 9.-10.6. ja elokuinen Lahti Block Party.
Kesäteattereihin saamme Timo Taulon kirjoittaman Lahti-trilogian: Mukkulan kartanoteatterin Mokullan Maria kesä-heinäkuussa; Ainopuiston teatterin Viipurin reippaat heinä-elokuussa; Anttilanmäen asukkaat yhteistyössä Ainopuiston teatterin kanssa esittävät näytelmän Saksalan maisteri omenatarha elokuussa.

Mukavaa kesän odotusta!

Kategoria(t): Hollolan Lahti, Julkaisut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.