Yhdistys

Lahti-seuran tunnusLahtelaiseen kaupunkikulttuuriin vahvasti vaikuttanut kotiseutuyhdistys Lahti-Seura r.y. on ollut rakentamassa aktiivista ja monipuolista toimintaympäristöä, tuoden toiminnassaan esiin lahtelaisuuden monipuolisia vivahteita. Vuonna 1946 perustetun seuran toimintaan kuuluu tapahtumien, retkien ja yritysvierailuiden järjestäminen, perinnetiedon tallentaminen eri muodoin, jäsenlehden julkaiseminen sekä tunnustusten jakaminen. Yhdistys seuraa Lahden kehitystä aktiivisesti ja kommentoi sitä tarvittaessa.

Lahti-Seura on Suomen Kotiseutuliiton, Päijät-Hämeen Tutkimusseuran ja Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry:n jäsen.

Yleinen toiminta

Lahti-Seura järjestää monipuolisesti erityyppisiä kotiseututapahtumia sekä itsenäisesti että yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Seura on ollut viime vuosina järjestämässä erilaisia keskustelutilaisuuksia, mm. Lahden konserttitalossa, valokuvista Lahden kaupunginkirjastossa  sekä ”muisteluiltoja” pääkirjastossa ja Yhteiskoulussa

Seura on pyrkinyt osallistumaan myös paikallisiin tapahtumiin, esimerkiksi vuosittaiseen Taidelauantaihin ja Vuoden nuori lahtelainen -tunnustus on jaettun useana vuonna Lahti Block Partyssä.

Lahden kaupungin ja Nastolan kunnan liitos 1.1.2016 alkaen, on syventänyt myös kotiseutuyhdistysten Lahti-Seuran ja Nastola-seuran yhteydenpitoa.
Seurat järjestivät vuonna 2016 Kotiseutuseminaarin ja vuodesta 2018 alkaen Lahti-päivän.

Seura on järjestää elokuvanäytöksiä paikallisista filmeistä ja lyhytelokuvista, ns. Lahti-filmi-iltamissa yhteistyössä Lahden Videokuvaajien ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen kanssa.

Vakiintuneisiin tapahtumiin on kuulunut seuran vuosijuhla, joka järjestettiin joka vuosi Lahden kaupungin perustamispäivän tienoilla. Vuonna 2018 vuosijuhla vaihtui Lahti-päiväksi ja se toteutetaan yhdessä Nastola-seuran kanssa. Ohjelmaan kuuluu esitelmät ja mm. Vuoden lahtelaisen valinta.

Lahti-Seura järjestää retkiä pääasiassa yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Retkillä tutustutaan kohdepaikan historiaan, kansanperinteeseen, kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin yms., sekä tutustutaan paikkakunnilla toimiviin kotiseutuyhdistyksiin ja – seuroihin sekä niiden toimintaan.

Myös yritysvierailut kuuluvat seuran toimintaan.

Seuran edustaja, useinmiten puheenjohtaja, on osallistunut moniin Lahden kaupungin järjestämiin yhdistystapaamisiin.

Lahti-Seuran hallitus kommentoi tarvittaessa kaava-asioita.

Tunnustusten jako

Vuoden lahtelainen
Vuoden lahtelainen on valittu vuodesta 1981 ja tämä huomionosoitus myönnetään lahtelaisille, jotka näkyvällä ja pitkäaikaisella toiminnallaan ovat kunniaksi kotikaupungilleen. Valinta on julkaista seuran vuosijuhlassa, sittemmin Lahti-päivänä. Aiemmin valitut henkilöt nähtävillä täällä.

Nuori lahtelainen
Vuodesta 2010 alkaen Lahti-Seura on myöntänyt vuosittain keväällä/syksyllä tunnustuksen nuorelle henkilölle tai nuorista koostuvalle ryhmälle, joka tuoreella, ennakkoluulottomalla ja/tai yritteliäällä otteella on esimerkkinä ja eduksi Lahdelle (lisää täällä).
Valinnan tekee raati, jossa on mukana Lahti-Seuran yhteistyökumppaneiden Päijät-Hämeen Osuuspankin, Osuuskauppa Hämeen ja Lahti Energia Oy:n (v:sta 2013) edustajat.

Julkaisutoiminta

Seura julkaisee Hollolan Lahti -nimistä lehteä. Lehden ydintehtävänä on käsitellä aiheita, jotka vahvistavat lahtelaista identiteettiä ja kotiseutuhenkeä. Lehti käsittelee monipuolisesti aiheita, jotka liittyvät historiallisiin tapahtumiin ja ilmiöihin menneiltä vuosilta, mutta esittelee myös nyky-Lahtea.
Hollolan Lahtea on saatavilla historiallisen museon museokaupasta, seuran jäsenille se postitetaan suoraan kotiin. Ensimmäinen lehti on luettavissa näköislehtenä.

Seura on julkaissut aikojen saatossa kotiseutukirjoja, viimeksi vuonna 2015 Hannu Kivilän Lahtelaisen sanakirjan yhteistyössä Lahden kaupunginmuseon kanssa.

Perinnetiedon tallentaminen

Lahtelaisten perinnetietoa on tallennettu aikojen saatossa mm. haastatteluin sekä vanhojen filmien ym. audiovisuulisten tallenteiden avulla.
Muita julkaisuja kuten filmejä julkaistaan/kustannetaan taloudellisten resurssien antamissa rajoissa.

Seura on mukana päijäthämäläisessä Kotiseutufilmit-hankkeessa sekä valtakunnallisessa Albumit auki -hankkeessa.

Lahti-Seura on parhaillaan tekemässä lahtikartalla.fi-sivustoa, joka perustuu Lahden kaupunki – kaupunkiympäristön palvelualue, maankäyttö ja aluehankkeet -toimialan
karttoihin. Aloite sivustosta tuli Juuso Lehtiseltä ja sivusto toteutetaan yhteistyönä.
Sivustolla on kuunneltavissa Lahden kaupunginteatterin 1918-kuunnelmat.

Tietoa toiminnasta, ajankohtaisia uutisia ja linkkejä seuran Facebook -ryhmässä. Käy tykkäämässä.

Jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä lomakkeella, jäsenasioista enemmän täällä.
Lahti-Seura toivottaa kaikki Lahdesta ja lahtelaisuudesta kiinnostuneet tervetulleeksi seuran toimintaan!

Lahti-Seuran säännöt

Seuran säännöt voi ladata pdf-muodossa (3,4 Mt)