Yhdistys

Lahti-seuran tunnusLahtelaiseen kaupunkikulttuuriin vahvasti vaikuttanut kotiseutuyhdistys Lahti-Seura r.y. on ollut rakentamassa aktiivista ja monipuolista toimintaympäristöä, tuoden toiminnassaan esiin lahtelaisuuden monipuolisia vivahteita. Vuonna 1946 perustetun seuran toimintaan kuuluu tapahtumien, retkien ja yritysvierailuiden järjestäminen. Se seuraa Lahden kehitystä aktiivisesti ja kommentoi sitä tarvittaessa. Lahti-Seura on Suomen Kotiseutuliiton, Hämeen Heimoliiton, Päijät-Hämeen Tutkimusseuran ja Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry:n jäsen.

Tapahtumat ja retket

Lahti-Seura järjestää monipuolisesti retkiä ja tapahtumia sekä itsenäisesti että yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Retkillä tutustutaan kohdepaikan historiaan, kansanperinteeseen, kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin yms., sekä tutustutaan paikkakunnilla toimiviin kotiseutuyhdistyksiin ja – seuroihin sekä niiden toimintaan. Myös yritysvierailut kuuluvat seuran toimintaan.

Lahden kaupungin ja Nastolan kunnan liitos 1.1.2016 alkaen, on syventänyt myös kotiseutuyhdistysten Lahti-Seuran ja Nastola-seuran yhteydenpitoa.

Seura on pyrkinyt osallistumaan myös paikallisiin tapahtumiin, esimerkiksi vuosittaiseen Taidelauantaihin. Seura on järjestänyt elokuvanäytöksiä paikallisista filmeistä ja lyhytelokuvista. Lisäksi seura on ollut viime vuosina järjestämässä erilaisia keskustelutilaisuuksia, mm. Lahden konserttitalossa, valokuvista Lahden kaupunginkirjastossa  sekä ”muisteluiltoja” pääkirjastossa ja Yhteiskoulussa.

Vakiintuneisiin tapahtumiin kuuluu seuran vuosijuhla, joka järjestetään joka vuosi Lahden kaupungin syntymäpäivänä 1. marraskuuta. Ohjelmaan kuuluu mm. Vuoden lahtelaisen valinta, musiikkiesityksiä ja juhlapuhe.

Tunnustusten jako

Yksi olennainen osa seuran toiminnassa on vuoden lahtelaisen valinta.

Vuoden lahtelainen
Vuoden lahtelainen on valittu vuodesta 1981 ja tämä huomionosoitus myönnetään lahtelaisille, jotka näkyvällä ja pitkäaikaisella toiminnallaan ovat kunniaksi kotikaupungilleen. Valinta julkistetaan seuran vuosijuhlassa. Aiemmin valitut henkilöt nähtävillä täällä.

Nuori lahtelainen
Vuodesta 2010 alkaen Lahti-Seura on myöntänyt vuosittain keväällä/syksyllä tunnustuksen nuorelle henkilölle tai nuorista koostuvalle ryhmälle, joka tuoreella, ennakkoluulottomalla ja/tai yritteliäällä otteella on esimerkkinä ja eduksi Lahdelle (lisää täällä).
Valinnan tekee raati, jossa on mukana Lahti-Seuran yhteistyökumppaneiden Päijät-Hämeen Osuuspankin, Osuuskauppa Hämeen ja Lahti Energia Oy:n (v:sta 2013) edustajat.

Julkaisutoiminta ja perinnetiedon tallentaminen

Kirjallisten tuotosten julkaisemisen ohella seura julkaisee Hollolan Lahti -nimistä lehteä. Lehden ydintehtävänä on käsitellä aiheita, jotka vahvistavat lahtelaista identiteettiä ja kotiseutuhenkeä. Lehti käsittelee monipuolisesti aiheita, jotka liittyvät historiallisiin tapahtumiin ja ilmiöihin menneiltä vuosilta, mutta esittelee myös nyky-Lahtea. Hollolan Lahtea on saatavilla historiallisen museon museokaupasta, seuran jäsenille se postitetaan suoraan kotiin.

Lahtelaisten perinnetietoa on tallennettu aikojen saatossa mm. haastatteluin sekä vanhojen filmien ym. audiovisuulisten tallenteiden avulla.
Muita julkaisuja kuten filmejä julkaistaan/kustannetaan taloudellisten resurssien antamissa rajoissa.

Seura on mukana myös Kotiseutufilmit- ja Albumit auki -hankkeissa.

Tietoa toiminnasta, ajankohtaisia uutisia ja linkkejä seuran Facebook -ryhmässä. Käy tykkäämässä.

Jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä lomakkeella, jäsenasioista enemmän täällä.
Lahti-Seura toivottaa kaikki Lahdesta ja lahtelaisuudesta kiinnostuneet tervetulleeksi seuran toimintaan!

Lahti-Seuran säännöt

Seuran säännöt voi ladata pdf-muodossa (3,4 Mt)

× 5 = kaksikymmentä viisi